Svijet

(VIDEO) HAOS, APOKALIPTIČNE SCENE U AUSTRIJI! Voda guta ulice, poplave nose automobile, oštećene i kuće

Autor Uroš Matejić

Jako nevrijeme pogodilo je u subotu uveče regionu Štajerske.

Izvor: طقس_العالم /خالد الجلاصي/X/Printscreen

Nakon jakog nevremena u djelovima Austrije, neka biračka mesta za izbore za Evropski parlament bila su nepristupačna ili uništena jakim nevremenom. To je bio slučaj sa biračkim mestima u južnoj pokrajini Štajerskoj, tačnije u selu Dojfajstric sa oko 4.000 stanovnika severno od Graca, rekle su vlasti agenciji APA.

Vlasti su vrlo brzo reagovale i premestile pogođena biračka mesta, navodi APA. Prema rečima nadležnih, ne očekuje se da će to uticati na izbore. Znakovi su postavljeni u opštinama u kojima se nalaze nova biračka mesta, a zvaničnici su promene uglavnom najavljivali putem društvenih mreža, saopšteno je.

Jako nevrijeme pogodilo je u subotu uveče regionu Štajerske. Poplave su oštetile kuće i odnijele automobile. Reka Ubelbah se izlila iz korita nakon obilnih padavina, a meteorolozi su izvjestili da je u regionu palo više od 100 milimetara kiše u kratkom periodu. Odron blata zahvatio je autoput kod Graca, koji je zbog gomile zemlje i smeća bio zatvoren u oba smjera. Jak vjetar je takođe prouzrokovao da brojna drveća završe na putevima, što je dovelo do zatvaranja nekoliko puteva, rekao je portparol policije. 

Vatrogasne jedinice bile su raspoređene u velikom broju da se izbore sa štetom, sa više od 800 operacija povezanih sa olujom samo oko Graca, objavio je list Klajn cajtung. Starački dom u Neudau u Štajerskoj evakuisan je jer je bio pod vodom. Portparol civilne zaštite rekao je APA da je "ukupno 40 ljudi evakuisano na sigurno".

Dok se dnevno vrijeme u početku smirilo, meteorolozi su upozorili na moguće nove grmljavine tokom dana, posebno u regionu Zapadnog Tirola.