Svijet

RUSKI RATNI BRODOVI STIŽU NA KUBU Uz njih i podmornica na NUKLEARNI POGON, Putin naoružava protivnika Amerike?

Autor Anđela Vukčević Izvor Kurir

Kubanska vlada je saopštila da će grupa ruskih ratnih brodova, uključujući podmornicu na nuklearni pogon, posjetiti Kubu naredne nedelje kako bi se naglasili "istorijski prijateljski odnosi" Moskve s ovom karipskom zemljom.

Izvor: Profimedia

Ruska fregata Gorškov, podmornica na nuklearni pogon Kazan, naftni tanker flote Pašin i spasilački tegljač Nikolaj Čiker posjetiće luku u Havani između 12. i 17. juna - saopštile su Kubanske revolucionarne oružane snage.

Kuba kaže da nijedan od brodova ne nosi nuklearno oružje i insistira na tome da njihov dolazak ne predstavlja prijetnju po region.

Posjeti mornaričkih jedinica iz drugih zemalja istorijska su praksa revolucionarne vlade s nacijama koje održavaju odnose prijateljstva i saradnje - dodaje se u saopštenju.

Moskva nije potvrdila informacije koje je iznijela Kuba.

Ovo nije prvi put da brodovi ruske mornarice stižu na Kubu, ključnog saveznika bivšeg Sovjetskog Saveza tokom Hladnog rata koji je nakratko držao nuklearne projektile po nalogu Moskve tokom Kubanske krize 1962. godine.

Kubanska objava dolazi nekoliko dana nakon što je američki predsjednik Džo Bajden dao Ukrajini dozvolu za izvođenje ograničenih napada američkim oružjem unutar ruske teritorije.

Kao odgovor, ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da je "dopremanje oružja u zonu sukoba loš potez Zapada".

Na kraju, ako vidimo da su te zemlje uključene u rat protiv nas, a ono što rade čini ih direktno uključenima u rat protiv Ruske Federacije, zadržavamo pravo da postupimo na isti način - rekao je Putin sredinom prošle nedelje.

Očekuje se da će ruska vojska povećati pomorske i vazduhoplovne aktivnosti u blizini SAD ovog ljeta, a najavljeni su i manevri u Karipskom moru.

Rusija će vjerovatno poslati borbene mornaričke brodove na Karibe, s potencijalnim pristajanjem u luku na Kubi i vjerovatno u Venecueli. Takođe se očekuju raspoređivanje ili letovi aviona u tom regionu. Ova raspoređivanja deo su rutinskih pomorskih operacija Rusije i ne predstavljaju direktnu prijetnju po SAD - saopšteno je iz Pentagona.