Svijet

OPKOLJENA BIJELA KUĆA! Haos u Vašingtonu, paljena američka zastava, pristalica Hamasa u rukama drži NEŠTO STRAŠNO

Autor Anđela Vukčević Izvor Kurir

Muškarac sa zelenim povezom na glavi na kojem je bila oznaka Hamasa vitlao je naizgled okrvavljenom maskom za lice sa likom američkog predsjednika Džoa Bajdena tokom protesta propalestinskih demonstranata u Vašingtonu.

Izvor: Kurir/screenshot yt/FREEDOMNEWS TV

Skup usmjeren protiv Izraela i podrške koju Bajden pruža toj zemlji u sukobu sa palestinskom ekstremističkom organizacijom u Pojasu Gaze, održan je juče popodne ispred Bijele kuće.

Foks njuz navodi da je ovaj muškarac zajedno s ostalima uzvikivao "Dolje, dolje, okupacija", dok je drugi palio zastavu SAD.

Za to vrijeme ostali okupljeni su mahali palestinskim zastavama.

Navodi se da su drugi agitatori na ovim demonstracijama bacali predmete na rendžere i vikali mu "prase, prase" i "j*bite se, fašisti", vandalizujući spomenike u američkoj prijestonici.

Učesnici protesta su Bajdena optužili da se nalazi "na pogrešnoj strani istorije" i skandirali "Slobodnoj Palestini".

Okupljanje demonstranata je počelo još u subotu ujutru, a prije toga je Tajna služba podigla dodatne barijere oko Bijele kuće.

Dejli bist navodi da je na protestu, na kojem se okupilo oko 75.000 ljudi, oko rezidencije predsjednika SAD razvučena 3,2 kilometra dugačka "Narodna crvena linija" koja je potpuno opkolila kompleks.

Ona je bila odgovor demonstranata na Bajdenovu "crvenu liniju" za koju je šef Bijele kuće rekao da će Amerika povući ukoliko izraelski premijer Benjamin Netanjahu pokrene invaziju na grad Rafu u Pojasu Gaze.

Ta invazija je, uprkos Bajdenovom upozorenju, ipak pokrenuta, a demonstranti su od predsjednika SAD zahtijevali da održi riječ i da, uz to, okonča rat u palestinskoj enklavi.

Bajdenove crvene linije nema ni na vidiku - poručili su iz koalicije ANSWER (Odgovor), koja je bila među organizatorima protesta.

Demonstranti su uzvikivali "Hej, Džo Bajdene, prodaio si se" i uputili mu poruku da "Zaustavi genocid" u Pojasu Gaze.

 Ulice oko Bijele kuće su tokom protesta bile blokirani i zakrčene učesnicima demonstracija.

 Ovaj veliki protest je održan istog dana kada je Izrael izveo napad na izbjeglički kamp Al Nuseirat refugee u Pojasu Gaze kako bi oslobodila četvoro izraelskih talaca.

 Pored koalicije ANSWER, demonstracije su organizovali i Savet za američko-islamske odnose, Partija socijalizma i oslobođenja, kao i antiratna organizacija Koud pink (Šifra ružičasto).

Ovim demonstracijama obilježeno je osam mjeseci od početka rata u Pojasu Gaze, koji je Izrael pokrenuo nakon što su hamasovci 7. oktobra upali u izraelska naselja na jugu zemlje i ubili oko 1.200 ljudi.