Svijet

PANIKA NA ZAPADU! Otkrivena nova brigada naoružana nuklearnim raketama? Putinov saveznik gradi hangare!

Autor Nevena Davidović

Satelitski snimci otkrili su novu brigadu naoružanu ruskim raketnim sistemima.

Izvor: Kurir / AP Mikhail Metzel

Prema novoobjavljenim satelitskim snimcima, čini se da se u Bjelorusiji formira nova vojna brigada naoružana ruskim raketnim sistemima Iskander.

Vijest se smatra posebno zabrinjavajućom za zapad jer dolazi u sijenci novih "raketnih prijetnji" Vladimira Putina, pri čemu je Bjelorusija ruska saveznička država.

Na terenu vojne jedinice u Asipoviču grade se dva nova hangara, koja liče na skloništa za Iskandere izgrađene prije godinu dana. Tu se prema tvrdnjama stručnjaka sa zapada rekonstruiše i napuštena kasarna i upravna zgrada.

U artiljerijskoj jedinici № 12147 nalazi se 465. raketna brigada, čije jedno odjeljenje ima raketni sistem Iskander-M koji može da nosi nuklearne bojeve glave. Moguće je da u Bjelorusiji postoje dvije takve jedinice.

U izgradnji su i dvije nove šupe, slične onoj izgrađenoj prije godinu dana za Iskandere.

Bjelorusija je u martu 2023. objavila da je puštila u rad ruske raketne sisteme Iskander nakon što su njihovi operateri prošli obuku u Rusiji. Rakete su sposobne da pogode ciljeve u dometu do 500 kilometara, saopštilo je Ministarstvo odbrane Bjelorusije.

"Nakon završene teorijske obuke, operateri su izveli praktičnu obuku na strelištima Bjelorusije", saopštilo je ministarstvo.

Predsjednik Putin je najavio plan da Bjelorusiji da nuklearne rakete Iskander. Sistemi su isporučeni u decembru 2022 , a Minsk je preuzeo punu kontrolu u februaru 2023. godine.