Svijet

HAOS U AMERICI! Pojačane mjere bezbjednosti: Propalestinski aktivisti planiraju da OPKOLE Bijelu Kuću

Autor Anđela Vukčević Izvor Kurir

Propalestinski aktivisti koji zahtijevaju prekid rata u Gazi, kao i američku podršku Izraelu planiraju da opkole Bijelu kuću tokom vikenda, što je bezbjednosne službe natjeralo na dodatne bezbjednosne mjere, uključujući i postavljanje ograde protiv demonstranata.

Bela kuća u Vašingtonu, SAD
Izvor: Youtube Printscreen/ earthTV

Aktivističke grupe poput CODEPINK-a i Veća za američko-islamske odnose izjavile su u petak da su demonstracije planirane za subotu, čime će se obilježiti osam mjeseci od početka izraelskog rata u Gazi koji je ubio desetine hiljada ljudi, uzrokujući humanitarnu krizu sa raširenom glađu i razaranjem.

Sjedinjene Države, ključni saveznik Izraela, svjedočile su mjesecima propalestinskih demonstracija koje su se kretale od marševa u Vašingtonu i bdenja u blizini Bijele kuće do blokiranja mostova i puteva u blizini željezničkih stanica i aerodroma u više gradova i kampusa u mnogim fakultetskim gradovima.

Najmanje osam zvaničnika napustilo je administraciju predsjednika Džoa Bajdena navodeći kao razlog svoje protivljenje njegovoj politici. Demonstranti su takođe prekinuli neke događaje Bajdenove kampanje za reizbor.

Bajden se trenutno nalazi u Francuskoj u službenoj posjeti.

"U pripremi za događaje ovog vikenda u Vašingtonu koji mogu dovesti do velikog okupljanja ljudi, uvedene su dodatne mjere javne bezbjednosti u blizini kompleksa Bele kuće", rekao je potparol američke tajne službe.

Bajden i Bela kuća ranije su rekli da podržavaju mirne demonstracije, ali ne i "haos" i nasilje.

Na univerzitetskim protestima povremeno je izbijalo nasilje dok je policija hapsila na kampusima kako bi očistila kampove. Protivratne aktiviste koji su se utaborili na Kalifornijskom univerzitetu u Los Anđelesu pre nekoliko nedelja nasilno je napala grupa njihovih protivnika.

Takođe postoji zabrinutost zbog porasta antisemitizma i islamofobije usred sukoba.

Rat je počeo kada je palestinska islamistička militantna grupa Hamas napala Izrael 7. oktobra, ubivši 1200 i uzevši 250 ljudi kao taoce, prema izraelskim podacima.

Izraelski napad na Gazu koji je usledio ubio je više od 36.000 ljudi, prema lokalnom ministarstvu zdravlja, raselio gotovo cjelokupno tamošnje stanovništvo od 2,3 miliona i doveo do optužbi za genocid koje Izrael poriče.