Svijet

PESKOV: Trenutna situacija u svijetu ne može se porediti sa kubanskom raketnom krizom, sada sve PUCA PO ŠAVOVIMA!

Autor Anđela Vukčević Izvor Kurir

Pres-sekretar ruskog predsjednika Dmitrij Peskov rekao je da se trenutna situacija u svijetu ne može porediti sa kubanskom raketnom krizom - tada je bipolarni sistem bio stabilan, a sada sve puca po šavovima.

Izvor: Youtube/Screenshot/BBC News

„Ne, jer je Karipska kriza bila krizna situacija, velika situacija dva stabilna sistema, koji u to vrijeme nije pucao po šavovima.

To su bile dvije stabilne platforme Nema stabilnih platformi, sada sve puca po šavovima, sve se mijenja“, rekao je on u intervjuu za RBC na marginama SPIEF-a.

Peskov je primijetio da su SAD gigantska ekonomska sila i najveća vojna država, ali da postepeno gube svoju vodeću poziciju, „djelimično i zbog činjenice da same odsjecaju granu na kojoj sjede“.

"Novi centri moći rastu, a cio sistem je u pokretu, dakle, ovde je suština ove krize - ona ​​je potpuno drugačija", dodao je Peskov.

„Pokušavajući da zadrži svoju lidersku poziciju, Amerika ne pokušava samo da nas potisne, oni vjeruju, čini mi se, da je ovo najbolji istorijski trenutak da nas se otarase“, objasnio je on.

Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu održava se od 5. do 8. juna. RIA Novosti je informativni partner foruma.