Svijet

UN ĆE UVRSTITI IZRAEL I HAMAS NA LISTU DRŽAVA I GRUPA KOJA KRŠE PRAVA DJECE

Autor Anđela Vukčević Izvor MINA

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš, u godišnjem izvještaju Savjetu Bezbjednosti (SB) Ujedinjenih nacija (UN), uvrstiće Izrael i Hamas na listu država i grupa koje krše prava djece u oružanim sukobima.

Izvor: Kurir / PRIVATNA ARHIVA

Kako prenosi Anadolija, Gutereš je o tome obavijestio izraelskog vojnog atašea u Vašingtonu Hedija Silbermana.

Gutereš je Silbermanu rekao da je odlučio da, uz Rusiju, terorističke organizacije ISIS, Al-Kaidu i Boko Haram, i Izrael uvrsti na crnu listu "zemalja i organizacija koje štete djeci u zonama sukoba".

Izrael, koji navodno nije uspio u svim svojim naporima da ubijedi generalnog sekretara UN-a Gutereša da odustane od tog koraka, naći će se na crnoj listi koja će biti objavljena sljedeće sedmice.

Procjenjuje se da ime države Izrael neće biti jasno navedeno na listi, ali će kao odgovorna za situaciju biti imenovana izraelska vojska.

U izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra prošle godine ubijeno je 36.586 Palestinaca, uključujući najmanje 15.328 djece i 10.171 žena, a 83.074 osobe su ranjene.

Prema izvještajima UN-a, u Gazi svakih deset minuta strada ili bude ranjeno jedno dijete.

Kancelarija za medije vlade u Gazi objavila je u saopštenju od 3. juna da se 3,5 hiljade djece u Gazi suočava sa smrću zbog gladi.

Sukobi u Gazi počeli su nakon napada Hamasa na Izrael, 7. oktobra.