Svijet

RUSI KONAČNO NAŠLI REŠENJE ZA NAJOPASNIJE ORUŽJE? Inspiracija im bili "prašinari" i GUSARI

Autor Anđela Vukčević Izvor Kurir

Svaki "kalaš" će imati OVAJ DODATAK

Izvor: Kurir/ Youtube/The Armourer's Bench

Rojevi jeftinih dronova postali su ogromna prijetnja za vojnike koji ratuju u Ukrajini. Teško ih je uništiti, ali ipak nije nemoguće. A rešenje su pronašli obični "prašinari", koji se svakog dana na liniji fronta suočavaju sa opasnim letjelicama.

Kao što lovci koji kreću u pohod na guske ili patke neće nositi municiju koja se koristi za krupnu divljač, tako će uskoro i vojnici na liniji fronta nositi posebnu municiju za uništavanje dronova.

I to istu onu koja je pogodna za leteće životinje - patrone punjene sačmom.

Vješti vojnici su više puta u Ukrajini pokazali da je moguće jednim hicem razbiti multikopter u paramparčad, sa udaljenosti i do sto metara.

Kako piše ruski portal "Rosijskaja gazeta", glavno je sačuvati pribranost i brzo reagovati. Posle snimaka koji su pokazali učinkovitost sačmara, određene kompanije namenske industrije već su reagovale.

Ruska kompanija "Tehkrim" razvila je i proizvodi patrone za obaranje dronova pod nazivom "Perehvat". One su namijenjene za ispaljivanje iz oružja sa glatkim cijevima.

Opremnjeni su takozvanom povezanom sačmom. Nekoliko olovnih trouglova povezuje nit od kevlara. Nekada su pirati iz topova ispaljivali đulad povezanu lancima, kako bi naneli ozbiljniju štetu brodovima - piše "Rosijskaja gazeta".

Kako piše ruski portal, pojavljuje se jedan problem kada je u pitanju ovakvo naoružanje.

Naime, ruska armija nema lakocevno strijeljačko naoružanje, a po zakonu, vojnici ne mogu da ponesu ličnu lovačku pušku u rat.

U američkoj vojsci tokom Drugog svjetskog rata, glatke puške sa pumpom bile su u upotrebi i bile su popularne. Bez kundaka, sa skraćenom cijevi, ispostavilo se da su zgodni tokom borbi u rovovima U borbi protiv dronova, obična lovačka sačmarica sa glatkom cijevi i takozvana vezana zrna su se pokazale kao veoma djelotvorne - piše "Rosijskaja gazeta".

Još jedno rešenje može biti i podcijevna sačmara, čiji su se snimci već pojavili na društvenim mrežama.

Ruski medij piše da je u razmatranju i razvoj posebne granate za uništavanje bespilotnih letelica, koja bi se ispaljivala iz lansera granata AGS-17.

"Rosijskaja gazeta" zaključuje da rešenje za problem ubitačnih jeftinih dronova postoji, samo da je potrebno uzeti u obzir ekspertizu vojnika sa linije fronta, kao i sprovođenje organizacionih promjena koje bi dovele do brže obuke vojnika za korišćenje ovakvih sredstava.