Svijet

AMERIKA NE STAJE: Bajden najavio novi paket pomoći Ukrajini od 225 miliona dolara

Autor Anđela Vukčević Izvor Kurir

Američki predsjednik Džo Bajden je tokom sastanka sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u Francuskoj najavio dodjelu novog paketa vojne pomoći Ukrajini u iznosu od 225 miliona dolara.

Izvor: Kurir / Us Army /Us Army / Zuma Press / Profimedia

Ovo je izvijestio dopisnik CNN-a.

SAD će Ukrajini pružiti još jedan višemilionski paket pomoći

„Bajden je najavio novi paket pomoći Ukrajini od 225 miliona dolara, na čemu mu je Zelenski zahvalio“, napisala je reporterka CNN-a Natalija Bertrand.

Agencija Asošiejted pres napominje da se Bajden izvinio zbog višemjesečnog kašnjenja u isporuci američke vojne pomoći, što je Rusiji omogućilo da stekne određene prednosti na bojnom polju.

Šta će biti uključeno u novi paket pomoći iz SAD

Pentagon je objavio sadržaj paketa vojne pomoći Ukrajini od 225 miliona dolara koji je nedavno najavio američki predsjednik.

„Ovaj paket, čija je procijenjena cijena 225 miliona dolara, pružiće Ukrajini dodatne mogućnosti da zadovolji najhitnije potrebe na bojnom polju“, saopštilo je Ministarstvo odbrane SAD.

Riječ je o haubicama 155 mm, guseničarskim oklopnim transporterima M113, patrolnim čamcima, prikolicama za transport teške opreme, minobacačkim sistemima 81 mm, municiji za raketne sisteme HIMARS, raketama za protivvazdušne sisteme Havk, artiljerijskim granatama od 155 mm i 105 mm. kalibra, MANPADS Stinger, protivoklopni sistemi Javelin i AT-4, municija i granate za malokalibarsko oružje, eksplozivna punjenja, uređaji za noćno osmatranje i rezervni delovi, druga prateća oprema.

„Sjedinjene Države će nastaviti da rade sa više od 50 saveznika i partnera kako bi osigurale da branioci Ukrajine dobiju kritično potrebne sposobnosti za suprotstavljanje ruskoj agresiji“, saopštio je Pentagon.