Svijet

SAŠA SE BORILA DA SPASI PUTNIKE: Tramvaju otkazale kočnice na nizbrdici, više od 140 povrijeđeno

Autor Marija Milošević Izvor Kurir

Jedan putnik je poginuo dok je više od 140 povrijeđeno u sudaru tramvaja koji se dogodio u četvrtak u ruskom gradu Kemerovu!

Izvor: Kurir / Screenshot

Na snimku kamere za nadzor saobraćaja vidi se kako tramvaj velikom brzinom ulazi u krivinu nakon čega ispadaju prednja i zadnja vrata i dva putnika izlijeću na kolovoz pod točkove automobila koji jedva uspjevaju da zakoče.

Tramvajem, kome su najvjerovatnije otkazale kočnice, upravljala je Saša M. (23) koja se nalazi u bolnici na intenzivnoj njezi. Djevojka ima otvorene prelome noge i ruke i povrede glave.

Telegram kanal SHOT navodi da je Saša radila kao vozač tramvaja osam mjeseci i da je sa smjenom tog dana počela u 6 sati. Prvi krug je prošao bez ikakvih problema dok je tokom drugog kruga tramvaj na strmini jako ubrzao i Saša nije mogla da ga zaustavi. SHOT navodi i da je tramvaj prošao tehnički pregled 2. juna i da nije bilo nikakvih primjedbi na njegovu ispravnost.

Izvor: Kurir / TELEGRAM PRINTSCREEN

Telegram kanal BAZA objavio je snimak kamere iz kabine vozača na kome se vidi da je Saša do posljednjeg trenutka pokušavala da zaustavi tramvaj sa neispravnim kočnicama.

Na snimku se vidi da je vozilo izgubilo kontrolu oko 7.30 sati.

Djevojka je očajnički pokušavala da zaustavi tramvaj, međutim, kočnice očigledno nisu radile, a tada je pokušala da isključi strujni kolektor naslonivši noge na kontrolnu tablu. Tramvaj je bez obzira na njene pokušaje nekoliko sekundi kasnije naletio na drugo vozilo.

 Istražitelji su na šinama prema navodima Telegram kanala BAZA našli djelovi kočionog sistema tramvaja. Policija je privela direktora autotransportnog preduzeća i poslovođu koji je pustio tramvaj u saobraćaj.