Svijet

MAKRON ŠALJE UKRAJINI 20 MIRAŽA ZA NAPADE NA CILJEVE U RUSIJI: Avioni sposobni da ispaljuju moćne KRSTAREĆE RAKETE

Autor Marija Milošević Izvor Kurir

Francuska će prebaciti u Ukrajinu borbene avione Miraž 2000-5 i pokrenuti program obuke ukrajinskih pilota da nauče da upravljaju tim borbenim letjelicama!

AP Christophe Ena
Izvor: Kurir/AP Christophe Ena

Predsednik Francuske Emanuel Makron rekao je da će pripreme početi tokom ljeta i trajati "pet do šest" mjeseci, a da će se shodno tome transfer aviona dogoditi krajem godine. Makron je istovremeno napomenuo da će Kijev dobiti pravo da koristi Miraž 2000-5 za napade na ciljeve u Rusiji.

Ne dozvoljavamo da koristite oružje za napad na civile, ali dozvoljavamo da neutrališete tačku sa koje ste napadnuti - rekao je francuski predsjednik.

Makron je objasnio da bi zabrana Kijevu da "neutrališe ruske sposobnosti" bila jednaka tvrdnji da Ukrajina više ne može da se brani.

Forbs navodi da bi Pariz mogao da prebaci u Kijev oko 20 lovaca Miraž 2000-5 koji su unaprijeđena verzija četvrte generacije Miraža 2000. Lovci su sposobni da koriste krstareće rakete SCALP-EG koje je Francuska već poslala Ukrajini i pametne bombe AASM Hamer.

Makron je najavio i namjeru da Francuska obuči 4.500 ukrajinskih vojnika.

Postoji problem sa brojem ukrajinskih vojnika. Ukrajinski predsjednik i ministar odbrane apelovali su na sve saveznike prije 48 sati u zvaničnom pismu sa zahtjevom da brzo obučimo njihove vojnike - rekao je francuski lider.

Makronu je naglasio da obuka vojnika na teritoriji Ukrajine od strane francuskih instruktora nije "faktor eskalacije" sukoba.

SAD su prethodno, podsjetimo, dozvolile Ukrajini da pomoću američkih sistema PVO udara na vojne ciljeve na ruskoj teritoriji i obara borbene avione u ruskom vazdušnom prostoru. Ruski predsjednik Vladimir Putin nakon toga je izjavio da bi takva odluka uvukla SAD i druge zapadne zemlje u direktan sukob sa Rusijom.

Uvlačenje u rat je teoretski moguće, ali malo vjerovatno jer nijedan američki vojnik nije učestvovao u snabdjevanju Ukrajinaca potrebnim oružjem - odgovorio je američki predsjednik Bajden i naglasio da Vašington ne dozvoljava Kijevu da puca iz američkog oružja na Moskvu i Kremlj.