Svijet

STRAVIČAN SUDAR VOZOVA U ČEŠKOJ! Ima mrtvih i mnogo povrijeđenih (VIDEO)

Autor Nevena Davidović

Kod češkog grada Pardubice sudarili su se brzi putnički i teretni voz.

Izvor: Profimedia

Četiri osobe su poginule, a najmanje 23 je povrijeđeno u sudaru brzog putničkog i teretnog voza kod češkog grada Pardubice, saopštili su zvaničnici.

Češki ministar unutrašnjih poslova Vit Rakušan rekao je da se nesreća dogodila u sredu kasno uveče, oko 23 sata, 100 kilometara od Praga. Naveo je da su tri osobe teže povrijeđene, ali da nisu u životnoj opasnosti.

Voz je saobraćao iz Praga ka Košicama u Slovačkoj. U trenutku nesreće, u oba voza bilo je oko 300 osoba, a na lice mjesta brzo su došle policija, vatrogasci i Hitna pomoć. Povrijeđeni su helikopterima prevezeni u najbliže bolnice. Mašinovođe oba voza su preživjele, javila je češka agencija CTK.

Češka televizija je objavila i da je teretni voz prevozio kalcijum karbid, ali da do curenja nije došlo, jer su prva dva vagona bila prazna. Ministar saobraćaja Martin Kupka je sa mjesta nesreće istakao da je istraga o uzrocima sudara u toku.

Državna kompanija "Češke železnice" saopštila je da će pruga vjerovatno ostati zatvorena cio dan "zbog obima nesreće". Koridor u Pardubicama, gdje su se vozovi sudarili, od vitalnog je značaja za "Češke željeznice". Češki premijer Petr Fijala rekao je da je reč o velikoj tragediji i izrazio je saučešće porodicama poginulih.