Svijet

UKRAJINA JE KORISTILA AMERIČKO ORUŽJE ZA NAPADE NA RUSIJU! Oglasio se američki senator: BAJDEN JE SVE DOZVOLIO

Autor Balša Janković Izvor Kurir

Oružje je korišćeno prema nedavno odobrenim smjernicama predsjednika Džoa Bajdena, koji je dopustio korišćenje američkog oružja za napade unutar Rusije u ograničenu svrhu obrane Harkova, drugog po veličini grada u Ukrajini.

Izvor: Profiemdia

Ukrajina je koristila američko oružje za napade unutar Rusije poslednjih dana, rekao je američki senator i zapadni zvaničnik koji je upoznat s tim pitanjem.

Oružje je korišćeno prema nedavno odobrenim smjernicama predsjednika Džoa Bajdena, koji je dopustio korišćenje američkog oružja za napade unutar Rusije u ograničenu svrhu obrane Harkova, drugog po veličini grada u Ukrajini.

Zvaničnik nije bio ovlašćen da javno komentariše osjetljivu stvar pa je za AP govorio pod uslovom anonimnosti. Republikanski senator Majk Raunds iz Južne Dakote, član Senatskog odbora za oružane snage, potvrdio je napade američkim oružjem, ali nije rekao ko ga je o tome obavestio.

Bajdenova direktiva dopušta da se oružje koje isporučuje SAD koristi za napad na ruske snage koje napadaju ili se spremaju da napadnu. To ne mijenja američku politiku koja nalaže Ukrajini da ne koristi ATACMS-e koje je Amerika osigurala ili rakete dugog dometa i drugo oružje za ofanzivne napade unutar Rusije, rekli su američki zvaničnici.

Bijela kuća: Ukrajina je upotrebila američko oružje za ciljeve u Rusiji

Ukrajinski zvaničnici pojačali su pozive SAD-u da dopusti snagama Kijeva da se brane od napada koji dolaze s ruske teritorije. Harkov se nalazi samo 20 kilometara od ruske granice i našao se pod pojačanim ruskim napadom. U napredovanju u sjeveroistočnoj regiji Harkova ruske snage su iskoristile dugotrajno kašnjenje u dopuni američke vojne pomoći.

Osim toga, neadekvatna vojna proizvodnja Zapadne Evrope usporila je ključne isporuke na front za Ukrajinu. Juče je potparol Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džon Kirbi rekao novinarima da ne može da potvrdi da je Ukrajina upotrijebila američko oružje na ciljeve u Rusiji.

"Jednostavno nismo u poziciji da iz dana u dan tačno znamo na šta Ukrajinci pucaju. To je svakako na taktičkom nivou", kazao je Kirbi.

Izveštaj Instituta za proučavanje rata

Prema izvještaju Instituta za proučavanje rata od 3. juna, ukrajinske snage su 1. ili 2. juna pogodile rusku bateriju protivvazdušne odbrane S-300/400 u regiji Belgorod, vjerovatno artiljerijskim raketnim sistemom visoke pokretljivosti ili HIMARS-om.

Sistem protivvazdušne odbrane nalazio se otprilike 60 kilometara od trenutne linije fronta u severnoj regiji Harkov i više od 80 kilometara od grada Harkova, koji je u dometu HIMARS-a, saopštio je institut.

Potvrda o udarima dolazi nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski posjetio Katar, koji je uz Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate bio ključni posrednik u razmjenama zarobljenika i drugim pregovorima između Rusije i Ukrajine od početka rata.