Svijet

OVO SU RUTE NATO TRUPA U SLUČAJU NAPADA RUSIJE!

Autor Marija Milošević Izvor Kurir

NATO radi na razvoju više "kopnenih koridora" kako bi brže poslao američke trupe i oklopnu opremu na prve linije u slučaju velikog evropskog kopnenog rata sa Rusijom.

Izvor: Kurir/ AP GEERT VANDEN WIJNGAERT.JPG

To je objavio britanski Dejli telegraf koji navodi da će se američki vojnici iskrcati u jednoj od pet luka i biti usmjereni duž unapred isplaniranih logističkih ruta kako bi se suprotstavili mogućem napadu iz Moskve.

Navodi se da ovi podaci stižu usred upozorenja najviših zvaničnika Alijanse da zapadne vlade moraju da se pripreme za sukob s Rusijom u naredne dvije decenije.

Britanski dnevnik naglašava da su logističke rute postale ključni prioritet otkako su se lideri NATO na prošlogodišnjem samitu u litvanskoj prijestonici Viljnusu dogovorili da pripreme 300.000 vojnika koji će biti u stanju visoke pripravnosti za odbranu Sjevernoatlantskog saveza.

Postojeći planovi predviđaju iskrcavanje američkih trupa u holandskim lukama i potom ukrcavanje u vozove koji treba da ih prevezu kroz Njemačku i dalje u Poljsku.

U slučaju ruske invazije na NATO, američke trupe bi se iskrcale u luku Roterdam prije prebacivanja na istok.

Navodi se da se iza kulisa takođe dogovara da se rute prošire i na druge luke kako bi se osiguralo da nage pod komandom ruskog predsjednika Vladimira Putina ne mogu da prekinu linije kopnene komunikacije.

General pukovnik Aleksander Solfrank, šef NATO logističke komande Jsec, kazao je za Dejli telegraf da "Ukrajina veoma ispašta zbog tih ruskih napada raketama velikog dometa na logističke sisteme".

Ukoliko NATO snage koje stižu iz Holandije budu pogođene ruskim bombardovanjem ili sjevernoevropske luke budu uništene, Alijansa će prebaciti fokus na luke u Italiji, Grčkoj i Turskoj.

Iz italijanskih luka američki vojnici bi kopnom bili prebačeni preko Slovenije i Hrvatske do Mađarske, koja se graniči s Ukrajinom.

Navodi se da postoje slični planovi za prebacivanje snaga iz turskih i grčkih luka preko Bugarske i Rumunije kako bi one stigle do istočnog krila NATO.

Razrađuju se i planovi za prevoz trupa i preko luka na Balkanu, kao i kroz Norvešku, Švedsku i Finsku.

Prilikom prolaska tim koridorima nacionalne vojske neće biti obuhvaćene lokalnim zakonima i moći će slobodno da prevoze pošiljke bez uobičajenih ograničenja. 

Prethodno se francuska vlada žalila da su njeni tenkovi birokratskim procesima ostali zarobljeni na stranim granicama prilikom pokušaja raspoređivanja u Rumuniji u okviru novog plana za odbranu od ruske invazije od koje postoje strahovanja.

U poslednjih pet godina Jsec je u ime NATO uradio revizije kako bi otkrio različite rute koje bi mogle da se koriste za slanje trupa u borbu protiv ruske invazije.

Navodi se da se luke u zemljama sjeverne Evrope, poput Holandije, Njemačke i baltičkih država, smatraju posebno osjetljivim na ruske raketne napade.

Izvor: Kurir / AP GEERT VANDEN WIJNGAERT.JPG

Promatrajući ruski rat u Ukrajini, primjetili smo da je Rusija napala ukrajinske logističke baze. To mora da vodi do zaključka da je jasno da ogromne logističke baze, kakve znamo iz Avganistana i Iraka, više nisu moguće, zato što će biti napadnute i uništene u vrloj ranoj fazi konfliktne situacije - rekao je Solfrank.

On je pomenuo i protivvzdušnu odbranu (PVO).

Ona je uvijek oskudna. Ne mogu da zamislim situaciju u kojoj imate dovoljno PVO. To je dobar primjer za koji važi vojno načelo da "Ako želiš da budeš jak svuda, nisi jak nigdje" - zaključio je Solfrank.