Svijet

ČELIČNA LUTKA PUTINOVE TV OBJAVILA MAPU: Evo dokle u Rusiji sve dopiru američke rakete: DANAS HIMARS, PREKOSJUTRA ATACMS

Autor Marija Milošević Izvor Kurir

Olga Skabejeva, novinarka ruske državne televizije i propagandistkinja Kremlja, objavila je mapu Rusije sa prikazanim oblastima koje bi potecijalno mogle da se nađu na udaru zapadnog oružja iz Ukrajine.

Izvor: Kurir / Twitter/Anri Tina, Twitter/Anri Tina, AP Alexander Kazakov

To je objavio Njuzvik koji navodi da je objava Skabejeve uslijedila nakon što je administracija američkog predsjednika Džoa Bajdena prošle nedjelje objavila da "brzinom svetolosti" radi na davanju dozvole ukrajinskoj vojsci da neka od oružja dobijenih od SAD koristi za vazdušne udare po ruskoj teritoriji.

Neimenovani američki zvaničnik kazao je ovom mediju da tooružje može da se upotrijebi za napade djelove Rusije koji se graniče sa sjeveroističnom Ukrajinom kako bi ona odbranila Harkovsku oblast.

Izvor: Kurir / NOT SUPPLIED / WILLWEST NEWS / PROFIMEDIA

On je naveo da Amerika i dalje Kijevu zabranjuje upotrebu raketa dugog dometa ATACMS za vazdušne udare na Rusiju.

Navodi se da su mnoge druge NATO saveznice sada dale zeleno svijetlo Ukrajini da koristi njihovo oružje za te napade.

U emisiji "60 minuta" koja je u ponedjeljak emitovana na Rosija-1 Skabejeva, poznata i kao "Čelična lutka Putinove televizije", reagovaola je na ove vijesti tako što je pokazala mapu ruskih oblasti koje bi mogle da budu meta ukrajinskih napada oružjem dobijenim za Zapada.

Izvor: Kurir / PRESIDENTIAL OFFICE OF UKRAINE / IMAGO STOCK&PEOPLE / PROFIMEDIA

Video snimak njene emisije objavljen je na društvenim mrežama uz naslov "Danas HIMARS, prekosjutra ATACMS".

Skabejeva je prikazala i američke rakete dugog dometa, iako Vašington zabranjuje njihovu upotrebu unutar Rusije.

Na snimku se pominju i anti-radijacione rakete vazduh-zemlja AGM-88 HARM, kao i američke GLSDB bombe dometa 160 kilometara, ali i krstareće rakete dugog dometa koje se lansiraju iz aviona SKALP/Storm šedou koje Ukrajina dobila od Francuske i Velike Britanije i dronovi kamikaze.

Izvor: Kurir / TWITTER/ANRI TINA

Ovo je opseg meta koje može da pogodi HIMARS - rekla je Skabejeva prikazujući zonu duž ruske granice s Ukrajinom gdje je ovim raketama u nedelju pogođen PVO sistem, što je bio prvi ovakav napad na teritoriji Rusije.

U toj zoni se nalaze Belgorodska, Kurska, Brajanska i Smolenska oblast.

Skabejeva je potom prikazala i mete koje se nalaze dublje unutar Rusije, kao što su Rjazanska, Tambovska i Saratovska oblast. Ona je rekla da je sve u Rusiji što je do 1.000 kilometara od ukrajinske granice u opasnosti da bude meta vazdušnog udara.

Njuzvik podsjeća da je ruski predsjednik Vladimir Putin prošle nedjelje upozorio članice NATO, a "posebno male evropske zemlje", da budu svjesne šta rizikuju dozvolom Ukrajini da gađa teritoriju Rusije zapadnim oružjem.

Vojni stručnjak: Rusija bi mogla da gađa ambasade u Kijevu

Jurij Fedorov, ruski vojni stručnjak, izjavio je nezavisnom mediju Meduza da Moskva nastoji da upozori Zapad da bi promjena politike u vezi s ukrajinskim korišćenjem njihovog oružja pokrenula eskalaciju sukoba.

Rusi mogu, između ostalog, da pogode ili zaprijete napadom na vladinu četvrt u Kijevu, gde se nalaze ambasade glavnih zapadnih zemalja. To će ugroziti bezbjednost diplomata, što može da bude veoma bolno primljeno kod javnog mnjenja i u političkim krugovima zapadnih zemalja. Ali, to je sve. Ne mogu da zamislim šta bi drugo Rusi mogli da iskoriste - ocijenio je Fedorov.