Svijet

RUSIJA ZAPRIJETILA FRANCUSKOJ! Spremni da brutalno odgovore ako pošalju vojne snage Ukrajincima

Autor Nevena Davidović

Rusija je odgovorila na izvještaje da bi Francuska mogla da pošalje vojne instruktore kao pomoć.

Izvor: Profimedia/Not supplied / WillWest News

Rusija je juče odgovorila novom prijetnjom eskalacije na izvještaje da bi Francuska uskoro mogla da pošalje instruktore u pomoć ukrajinskoj vojsci.

"Nijedan instruktor uključen u obuku ukrajinske vojske nema imunitet", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi AFP.

"Nije važno da li su Francuzi ili ne", dodao je on.

Prošle nedjelje je ukrajinski glavnokomandujući Aleksandar Sirski rekao da će francuski instruktori uskoro stići u Ukrajinu. Francuski predsjednik Emanuel Makron, koji će se ove nedjelje sastati sa ukrajinskim predsjednikom Vladimirom Zelenskim tokom obilježavanja 80. godišnjice savezničkog iskrcavanja u Normandiju (Dana D), mogao bi uskoro da najavi malu koaliciju zemalja koje su spremne da pošalju instruktore u Ukrajinu, prenio je Mond.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je prošle nedelje da u Ukrajini već postoje "specijalne snage pod maskom plaćenika". Državna novinska agencija TASS je u međuvremenu citirala portparolku Ministarstva spoljnih poslova Mariju Zaharovu koja je u kontekstu instruktora rekla da je Moskva dobila izvještaje o nedavnom raspoređivanju francuskih trupa u Ukrajinu.