Svijet

DRAMA U MEKSIKU: Par sati nakon što je izabrana prva predsjednica u istoriji ove zemlje, napadači UBILI GRADONAČELNICU

Autor Milica Mrvaljević Izvor Kurir

Naoružani napadači ubili su gradonačelnicu Meksika samo nekoliko sati nakon što je zemlja prvi put izabrala ženu za predsjednika.

Izvor: Youtube/MILENIO

Jolanda Sančez je upucana u gradu Kotija, kojim je upravljala od septembra 2021. Ona je bila prva žena na toj funkciji. Lokalni mediji javili su da je u nju pucano 19 puta i da je umrla u bolnici ubrzo nakon napada. U pucnjavi je ubijen i njen telohranitelj.

Policija do sada nije uhapsila nikoga u vezi sa napadom. Nakon što je preuzela dužnost u septembru 2021., Sančez je prijavila prijetnje smrću, a 2023. kidnaperi su je kidnapovali i držali tri dana prije nego što su je pustili.

Gradonačelnica je rekla da zna kojoj kriminalnoj grupi pripadaju, a lokalne novine navode da su najvjerovatniji krivci kartel nove generacije iz Haliska (CJNG). CJNG se bavi trgovinom droge, kao i otmicom radi otkupa i iznude, piše Bi-Bi-Si.

Sančez je rekla da su ljudi koji su joj prijetili nakon što je preuzela funkciju tražili od nje da prepusti obezbjeđenje grada državnim policajcima koje zapravo plaćaju organizovane kriminalne grupe. Ona je to odbila i zatražila pojačanu vojnu zaštitu. Nakon incidenta, gradonačelnica je primila naoružane telohranitelje.

Sančez je ubijena za manje od 24 sata nakon što je Meksiko izabrao svoju prvu ženu za predsjednika, Klaudiju Šejnbaum, koja će položiti zakletvu 1. oktobra. Šejnbaum, klimatolog i bivši gradonačelnik Meksiko Sitija, dugogodišnji je saveznik aktuelnog ljevičarskog populističkog predsjednika Andresa Manuela Lopeza Obradora, kome je zabranjeno da se ponovo kandiduje poslije šest godina na funkciji.

Ona je odbacila tvrdnje opozicije da će biti "marioneta" Lopeza Obradora, iako je obećala da će nastaviti mnoge njegove politike, uključujući i one koje su pomagale najsiromašnijim Meksikancima.

Gotovo 100 miliona Meksikanaca imalo je pravo glasa na izborima, kada su glasali i za gradonačelnika glavnog grada, osam guvernerskih pozicija, oba doma parlamenta i niz drugih regionalnih i lokalnih funkcija.

Najveći izbori ikada održani u Meksiku bili su i najnasilniji u modernoj istoriji, sa ubistvom 38 kandidata. Nasilje je podstaklo zabrinutost za demokratiju zaraćenih narko kartela. U nedjelju su dvije osobe poginule na biračkim mjestima u državi Puebla.