Svijet

POZADINA PRVOG NAPADA ZAPADNIM ORUŽJEM NA RUSIJU: Ukrajina već počela da nanosi teške udarce

Autor Balša Janković Izvor Kurir

Ukrajina je navodno uništila više komponenti ruskih sistema S-300 ili S-400 na teritoriji Belgorodske oblasti!

Izvor: Printscreen

Snimke razorenih sistema objavili su mnogi ukrajinski kanali na Telegramu uz tvrdnje da je napad izveden 1. ili 2. juna iz višecjevnog bacača raketa HIMARS i to odmah nakon dozvole Bijele kuće da Ukrajina američkim oružjem gađa ciljeve u Rusiji od kojih prijeti svakodnevna opasnost za Harkovsku oblast.

- Lijepo je goreo. Radi se o ruskom S-300 i to na ruskoj teritoriji. I to samo nekoliko dana nakon dopuštenja da koristimo oružje koje je poslao Zapad na neprijateljskoj teritoriji - objavila je ministarka ukrajinske vlade Irina Vereščuk.

Ukoliko se ispostavi da je do napada zaista došlo, to bi bio težak udarac po ruske snage, budući da se radi o skupim sistemima, koji obezbjeđuju veliku zaštitu neba, ali i kojima Rusija neprestano gađa Harkov i okolinu.

Moćni protivvazdušni ruski sistem, koji se nalazio pedesetak kilometara severno od rusko-ukrajinske granice, vjerovatno je uništen pomoću raketnog sistema visoke pokretljivosti M124, koji je poznatiji kao HIMARS. Do napada je došlo samo nekoliko dana nakon američke dozvole Kijevu da može da gađa mete na ruskom tlu oružjem koje su isporučile SAD. Nekoliko drugih zemalja članica NATO, podsjetimo, takođe je dalo Ukrajini isto dopuštenje, uključujući Njemačku.

 Telegram kanal Ruski špijunski dosijei navodi da je napad izveden u nedelju, međutim, to se ne može nezavisno potvrditi jer snimci nisu datirani. Specijalizovana stranica The War Zone ističe da ne može da potvrditi da li su GMLRS projektili lansirani iz HIMARS-a imali ulogu u napadu, ali napominju da bi to bio najbolji izbor oružja s obzirom na domet i vrstu cilja.

Ruski Telegram kanal Tajne Kremlja takođe tvrdi da je napad izvršen korišćenjem sistema HIMARS, a dodaje da su u napadu oštećena dva sistema S-400 odnosno radar i dosta pomoćne opreme.

- Naši sagovornici tvrde da se nakon napada na PVO jedan od vojnika vodi kao nestao. Dva oficira su poginula - navodi ruski kanal.

PRIORITET NAPADI NA PVO SISTEME

Ukrajina je dala prioritet napadima na sisteme zemlja-vazduh iz dva glavna razloga.

Prvi je prema navodima kanala War Zone da se degradira ruska protivvazdušna odbrana. Sistemi protivvazdušne odbrane dugog dometa S-300 i S-400 prijete operacijama ukrajinskih aviona i drugog oružja u radijusu od 400 kilometara. Takođe, smješteni sa ruske strane granice, sistemi prete ukrajinskim avionima koji lansiraju klizne bombe i drugim vrstama napada preko linija.

Drugi razlog je to što Rusija koristi projektile ispaljene iz ovih sistema kao oružje dugog dometa - što znači da se njima gađa i Harkov. Ti su sistemi često raspoređeni između teritorija pod kontrolom Ukrajine i ključnog vazdušnog koridora kroz koji ukrajinske snage šalju jurišne bespilotne letjelice dugog dometa koje izvršavaju udare na mete u Rusiji sve do Moskve. Belgorodska oblast, gdje je navodno zabeležen i nedavni udar na ruske PVO sisteme, otprilike je područje koje je najčešća meta ukrajinskih dronova. Uništenje tih sistema pridonosi "preživljavanju" tih dronova.

Sada, kad Ukrajina ima dozvolu da koristi zapadno oružje za udare na ruskom tlu, krstareće rakete koje bi Ukrajinci takođe mogli da koriste u napadima, jednako će ugrožavati sisteme S-300 i S-400.

S obzirom na to da zapadni borbeni avioni F-16 uskoro stižu u Ukrajinu, vjerovatno će se voditi još intenzivnija integrisana kampanja suzbijanja i uništavanja neprijateljske protivvazdušne odbrane, kako bi te letelice bile što efikasnije u sukobu.