Svijet

ŠTA JE HIMARS KOJIM SU UKRAJINCI NAPRAVILI PREKRETNICU U RATU? Američko ubojito oružje spržilo moćan PVO u Rusiji!

Autor Nevena Davidović

Šta je HIMARS, američki raketni sistem za Ukrajinu?

Izvor: kurir/ printscreen yt

Zapadni i ukrajinski mediji izvijestili su danas da su ukrajinske trupe upotrijebile rakete HIMARS, dobijene od SAD, za uništavanje naprednog sistema protivvazdušne odbrane unutar teritorije Rusije.

Prema izvještajima, pogođen je PVO sistem u ruskom gradu Belgorodu koji je bio opremljen raketama zemlja-vazduh S-300 ili S-400. 

Ukrajina je i ranije gađala mete na ruskoj teritoriji, ali je ovoga puta to učinila zapadnim oružjem, što bi moglo da izazove oštru reakciju Moskve. Podsjetimo, ruski predsjednik Vladimir Putin prošle nedelje upozorio je članice NATO-a da treba da budu "svjesne sa čime se igraju" kada govore o napadima na teritoriju Rusije.

Američki predsjednik Džo Bajden tokom 2022. godine najavio je da će SAD poslati napredne raketne sisteme Ukrajini.

Tada je rečeno da su urađene modifikacije tako da se ne mogu koristiti za lansiranje raketa dugog dometa, nešto za šta Bajdenova administracija veruje da je od suštinskog značaja za smanjenje vjerovatnoće šire bitke sa Moskvom.

Radi se o raketnoj artiljeriji HIMARS (M142), lakom višecijevnom bacaču raketa. HIMARS je visokotehnološki raketni lanser male težine na točkovima, što mu daje veću agilnost i manevarske sposobnosti na ratištu. 

Svaka jedinica može nositi šest GPS-om vođenih raketa, ponovno punjenje moguće je za oko jedne minute, a iziskuje mali broj članova osoblja. Analitičari kažu da je ovaj sistem značajno pouzdaniji od ostalih raketnih koje ukrajinske snage trenutno koriste. Domet raketa je oko 80 kilometara, skoro dvostruko više od haubica M777.

Specifikacije

  • Posada 3: mitraljezac, vozač, komandir lansera
  • Težina 16.200 kg 
  • Dužina 7 m 
  • Širina 2,4 m 
  • Visina 3,2 m 
  • Doseg vozila 480 km
  • Brzina na putu 85 km/h 
  • Naoružanje: 1 kontejner sa 6 komada raketa M30/M31 serije GMLRS raketa ili 1 ATACMS raketom.