Svijet

AMERIKA APELUJE NA SAVJET BEZBJEDNOSTI UN: Podržati plan o prekidu vatre u Pojasu Gaze koji je predstavio Bajden

Autor Milica Mrvaljević Izvor Kurir

Sjedinjene Američke Države apelovale su sinoć na Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija da podrži plan u tri faze koji je objavio američki predsjednik Džo Bajden sa ciljem okončanja rata u Pojasu Gaze, oslobađanja svih talaca i slanja velike pomoći.

Izvor: Youtube/ABC News (Australia)

Linda Tomas-Grinfild, američka ambasadorka u UN, rekla je da su SAD podijelile nacrt rezolucije ostalim članovima SB kako bi podržali okončanje sukoba započetog iznenadnim napadom Hamasa 7. oktobra prošle godine na jug Izraela, u kojem je ubijeno oko 1.200 osoba, uglavnom civila.

"Brojni lideri i vlade, uključujući one u regionu, podržali su taj plan i mi pozivamo Savjet bezbjednosti da im se pridruži u pozivu na primjenu tog sporazuma bez odlaganja i bez daljih uslova", navela je ambasadorka u saopštenju.

U nacrtu rezolucije do kojeg je došla agencija AP pozdravlja se sporazum koji je Bajden objavio 31. maja i poziva Hamas da "ga prihvati u potpunosti i ispuni njegove uslove bez odlaganja i bez uslovljavanja".

Hamas je već saopštio da na predlog gleda pozitivno. U nacrtu se ne pominje izraelsko prihvatanje sporazuma.

Kada je Bajden objavio predlog sporazuma, nazvao ga je izraelskom ponudom koja uključuje održivi prekid vatre i povlačenje iz Gaze, ako Hamas oslobodi sve zatočene taoce.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu rekao je svojim partnerima "čvrstorukašima" u vladi da će predlog koji je objavio Bajden ostvariti izraelski cilj uništenja Hamasa, javili su lokalni mediji.

Ultranacionalisti su prijetili da će zbaciti Netanjahuovu vladu ako pristane na sporazum koji potpuno "ne eliminiše" Hamas.

Netanjahu je u ponedjeljak rekao parlamentarnom odboru za spoljnu politiku i bezbjednost da je Bajden ;ponudio nacrt sporazuma, ali nije iznio i sve detalje, ocijenivši da postoji jaz između izraelske verzije sporazuma i one koju je predstavio američki lider.

Bajden je najavio da će prva faza predloženog sporazuma trajati šest nedjelja i uključiti "potpun prekid vatre", povlačenje izraelskih snaga iz naseljenih područja iz Gaze i oslobađanje nekih talaca uključujući žene, starije osobe i ranjene u zamjenu za puštanje na slobodu hiljada palestinskih zatvorenika.

U toj fazi oslobodili bi se i američki taoci i posmrtni ostaci ubijenih talaca bi bila vraćeni porodicama.

Humanitarna pomoć bi se povećala i 600 kamiona bi svakodnenvo ulazilo u Gazu.

U drugoj fazi preostali živi taoci bi bili oslobođeni, uključujući vojnike i izraelske snage bi se povukle iz Gaze.

Bajden je rekao da ako bi Hamas ispunio svoje obaveze prekid vatre postao bi "stalan prekid neprijateljstava".

U trećoj fazi plan koji je objavio Bajden poziva na obnovu Gaze, što će, kako se očekuje, trajati decenijama.

U nacrtu rezolucije se naglašava da je važno da se Izrael i Hamas pridržavaju sporazuma kada na njega pristanu u cilju stalnog prestanka neprijateljstva i poziva na zemlje članice i UN da podrže primjenu.

Takođe se ponavlja nepokolebljiva podrška rješenju sukoba po modelu dvije države i važnost ujedinjena Pojasa Gaze i Zapadne obale pod Palestinskom upravom.

Američka ambasadorka je ocijenila da članovi Savjeta bezbjednosti, ukupno 15 zemalja ne bi trebalo da propuste tu priliku.