Svijet

MEKSIKANCI PRVI PUT U ISTORIJI IZABRALI ŽENU ZA PREDSJEDNIKA: Protivnicu pobijedila sa velikom razlikom

Autor Milica Mrvaljević Izvor Kurir

Kandidat vladajuće partije u Meksiku, Klaudija Šejnbaum, pobjednik je juče održanih predsjedničkih izbora, pokazuju izlazne ankete.

Izvor: NBC news / screenshoot

Meksikanci su juče izašli na istorijske izbore na kojima se očekivalo da će žena biti izabrana za predsjednika prvi put.

Šejnbaum (61) je dobila 57,8 odsto glasova, a njen najbliži protivkandidat, senator desnog centra Čočitl Galvez, 29,1 odsto, pokazalo je istraživanje instituta Enkol. Na trećem mjestu je kandidat centra Alvarez Majnez sa 11,4 odsto glasova, pokazuje ista anketa.

Šef vladajuće partije Morena Mario Delgado rekla je pristalicama u Meksiko Sitiju da je Šejnbaum pobijedila velikom razlikom. Šejnbaum, klimatolog i bivša gradonačelnica Meksiko Sitija, dugogodišnji je saveznik sadašnjeg lijevopopulističkog predsjednika Andresa Manuela Lopeza Obradora, kome je zabranjeno da se ponovo kandiduje poslije šest godina na funkciji.

Briga za demokratiju

Ona je odbacila tvrdnje opozicije da će biti „marioneta” Lopeza Obradora, iako se zaklela da će nastaviti mnoge njegove politike, uključujući i one koje su pomagale najsiromašnijim Meksikancima.

Gotovo 100 miliona Meksikanaca imalo je pravo glasa na izborima, kada su glasali i za gradonačelnika glavnog grada, osam guvernerskih pozicija, oba doma parlamenta i niz drugih regionalnih i lokalnih funkcija.

Najveći izbori ikada održani u Meksiku bili su i najnasilniji u modernoj istoriji, sa ubistvom 38 kandidata. Nasilje je podstaklo zabrinutost za demokratiju zaraćenih narko kartela.

Juče su dvije osobe poginule na biračkim mjestima u državi Puebla. Pobjeda Šejnbauma bila bi veliki korak za Meksiko, zemlju poznatu po svojoj mačo kulturi. Pobjednik bi trebalo da počne šestogodišnji mandat 1. oktobra.