Svijet

UKRAJINCI STEŽU OBRUČ OKO KRIMA: Udaraju tamo gdje Ruse NAJVIŠE BOLI, stigla i JEZIVA PRIJETNJA

Autor Marija Milošević Izvor Kurir

Ukrajina sve žešćim napadima na PVO sisteme, željezničke veze i plovne puteve otežava poziciju Rusije na poluostrvu Krim.

Izvor: YouTube/Screenshot/CNN/Profimedia

Najnoviji udari izvedeni su u petak, kada je ukrajinska vojska pogodila trajektni prelaz i naftni terminal u luci Kavkaz, koja se nalazi na ruskoj strani Kerčkog moreuza.

Nekoliko sati ranije, Ukrajinci su udarili na krimsku stranu trajektnog prelaza, oštetivši dva željeznička trajekta, Avangard i Konro Trejder, koji su ključni za sposobnost Rusije da snabdijeva Krim.

Most preko Kerčkog moreuza je značajno oštećen nakon serije ukrajinskih napada 2022. i 2023. godine, zbog čega nije mogao da izdrži intenzivan saobraćaj vozova.

To znači da Rusija ne može da ga koristi za vojnu logistiku kao što je transport teških oklopnih vozila, rekao je portparol ukrajinske mornarice Dmitro Pletenčuk za Politiko.

To primorava Rusiju da se oslanja na drumske i željezničke veze širom Ukrajine, što dovodi vozove i kamione u domet ukrajinskog naoružanja.

Sa prugom koju Rusi grade kroz okupirane teritorije Ukrajine, koja još nije završena, ovaj civilni trajekt je bio glavna logistička ruta njihove vojske. Njihova pomorska logistika je takođe slabija nakon što je Ukrajina uništila četiri i oštetila pet njihovih desantnih brodova - rekao je Pletenčuk.

Posljednja etapa ukrajinske operacije na Krimu

Ovaj napad je posljednja faza složene operacije Ukrajine, koja ima za cilj da rusku kontrolu nad Krimom učini neodrživom. Osim što su gađali logistiku, Ukrajinci su koristili pomorske dronove i rakete da unište ili oštete najmanje 27 ruskih ratnih brodova i jednu podmornicu.

Kijev je takođe napadao ruske aerodrome i pomorske baze prisiljavajući Moskvu da premjesti svoju flotu na istok u rusku luku Novorosijsk.

Protivvazdušna odbrana poluostrva takođe je bila podrivana stalnim napadima.

Dokle god su ruski okupatori na ukrajinskom Krimu, tamo će povremeno nešto eksplodirati - rekao je Pletenčuk.

Ukrajinci su u petak u ranim jutarnjim satima gađali ruski Krasnodar bespilotnim letjelicama i raketama dugog dometa Neptun. U napadu na krimsku stranu moreuza korišćene su rakete američke proizvodnje ATACMS, saopštio je ukrajinski generalštab.

Ovo je u skladu sa dozvolom Vašingtona da se američko oružje može upotrijebiti za napad na rusku teritoriju, u oblasti sjeverno od Harkova.

Kijev je saopštio da su u napadima pogođeni ključni ciljevi.

Savremena i efikasna ruska protivvazdušna odbrana ponovo se pokazala nemoćnom protiv naših raketa i bespilotnih sistema i nije mogla da zaštiti važne objekte koji se koriste za logistiku i snabdijevanje ruske vojske - saopštila je ukrajinska vojska.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je iznad Krasnodarskog kraja oboreno pet protivbrodskih raketa Neptun i 29 dronova, navodeći da je PVO bila u stanju da spriječi "ukrajinski teroristički napad".

Kijev je odbacio te tvrdnje.

Ukrajina ne gađa civilne ciljeve, već samo objekte koje Rusija koristi u vojne svrhe. Rusi nas prozivaju, ali nikada ne pokazuju nikakvu štetu jer znaju da gađamo samo vojne ciljeve - rekao je Pletenčuk.

Venjamin Kondratjev, regionalni guverner Krasnodara, rekao je da su svi ukrajinski dronovi onesposobljeni i da nema prijavljenih žrtava osim u rafineriji nafte:

Situacija u okrugu Temrjuk je ozbiljnija. Oštećena su tri tankera sa naftnim derivatima. Požaru je dodeljena kategorija visoke opasnosti, a među zaposlenima u naftnom objektu ima povrijeđenih. Ostali zaposleni su evakuisani.

Pletenčuk je rekao da je Rusija u četvrtak zatvorila i trajektnu liniju i Kerčki most, primoravajući civile i vojsku da koriste put kroz južne okupirane teritorije Ukrajine kako bi stigli do Rusije.

Ovo treba da pokaže okupatorima, koji su se u posljednjih 10 godina ilegalno doselili na naš Krim, da je sve manje mogućnosti da napuste ovo poluostrvo. Sada mogu da napuste ukrajinski Krim jer će kasnije to biti nemoguće - rekao je Pletenčuk.