Svijet

MUŽ I LJUBAVNICA POBILI SVOJE PORODICE! Na sudu mu izrekli smrtnu kaznu, a on bio "mrtav-hladan"

Autor Jana Desovski

Čed Dejbel je ubio svoju ženu i djecu svoje ljubavnice. Osuđen je na smrtnu kaznu.

smrtna kazna
Izvor: Youtube/ KTVB

Čed Dejbel je u subotu osuđen na smrtnu kaznu na preporuku porote koja ga je osudila za prvostepeno ubistvo njegove prve žene i dvoje djece (16 i 7) njegove druge žene Lori Valou. U medijima su ova ubistva nazvana: "Ubistva sudnjeg dana". Ubistva su počinili Čed Dejbel i njegova druga supruga koja je predvodila mormonsku vjersku grupu "kult sudnjeg dana".

Slučaj je pokrenut kada su ćerka Lori Valou, Tajli Rajan (16 godina) i mlađi sin, Džošua Džekson Valou (7 godina), nestali 9. i 23. septembra 2019. godine. Djeca su pronađena zakopana u plitkim grobovima u Reksburgu, 9. juna 2020. godine. Posmrtni ostaci Tajli i Džej Džeja nalazili su se u dvorištu Čeda Dejbela, koji je bio ljubavnik Lori Valou u vrijeme njihove smrti i koji je postao njen muž kada su njihova tijela pronađena.

Čed Dejbel je bio pisac i izdavač koji je tvrdio da ima vizije iz budućnosti i da je proživio više prošlih života i prorekao je kraj svijeta u julu 2020. Lori Valou je postala ubijeđena da je ona boginja koja će da igra ulogu u nadolazećoj apokalipsi i da njena porodica koči put ka njenoj misiji.

Sudija Stiven Bojs je u subotu zvanično izrekao smrtnu kaznu nakon što je porota, u opširnoj presudi koja je ranije pročitana na sudu, rekla da je utvrdila da je kazna odgovarajuća po zakonu. Sudija je takođe izrekao kaznu od 15 godina zatvora zbog optužbi za prevaru.

Dejbel je imao ozbiljan izraz lica dok je sudija govorio da je osuđen na smrt. Senzacionalno trostruko ubistvo prikazano je u Netfliksovom dokumentarcu 2022. godine. U svojoj uvodnoj riječi poroti u petak, tužilac Rob Vud zatražio je od porote da razmotre otežavajuće faktore zbog kojih bi Dejbel bio kvalifikovan za smrtnu kaznu.

Prvo, tri ubistva su, kako je rekao, počinjena za naknadu. Dejbel je takođe osuđen za prevaru na osnovu polisa životnog osiguranja koje su mu navodno isplatile novac nakon smrti njegove prve žene. Pored toga, rekao je Vud poroti, ubistva tri žrtve su bila "posebno gnusna, grozna, okrutna, pokazujući izuzetnu izopačenost".

"Optuženi je pokazao potpuno zanemarivanje ljudskog života", dodao je Vud. "Okrivljeni je svojim ponašanjem, bez obzira da li je takvo ponašanje bilo prije, za vrijeme ili poslije izvršenja datih ubistava, pokazao sklonost ka ubistvu, što će vjerovatno predstavljati stalnu prijetnju po društvo."

Presuda je donijeta otprilike godinu dana nakon što je i druga Dejbelova supruga, Lori Valou Dejbel, takođe osuđena za ubistvo svoje djece i osuđena na doživotni zatvor bez mogućnosti uslovnog otpusta.