Svijet

RASKOL U IZRAELU, MINISTRI PRIJETE OSTAVKOM: Netanjahu ucijenjen, odbiće Bajdenovu ponudu?

Autor Ivana Vlajković

Dvojica ministra u Izraelu prijete ostavkom ako se prihvati plan o prekidu vatre.

Izvor: Profimedia

Dva krajnje desničarska izraelska ministra zaprijetila su ostavkom i raspadom vladajuće koalicije ako premijer Benjamin Netanjahu pristane na predlog o prekidu vatre u Gazi koji je u petak objavio američki predsjednik Džo Bajden.

Ministar finansija Bezalel Smotrič i ministar za nacionalnu bezbJednost Itamar Ben-Gvir rekli su da se protive sklapanju bilo kakvog sporazuma prije nego što Hamas bude uništen. Opozicioni lider Jair Lapid obećao je da će podržati vladu ako Netanjahu podrži plan.

Sam premijer je insistirao da neće biti trajnog primirja dok se Hamasove vojne i upravljačke sposobnosti ne unište i ne oslobode svi taoci. Ali jedan od savjetnika gospodina Netanjahua je kasnije opisao plan kao nešto oko čega su se "složili" i naglasio da ga Izrael ne odbacuje, i ako ga ne smatraju "dobrim".

Bajdenov predlog od tri dijela počeo bi šestonedjeljnim prekidom vatre u kojem bi se Izraelske odbrambene snage (IDF) povukle iz naseljenih oblasti Gaze. Dogovor bi na kraju doveo do oslobađanja svih talaca, trajnog "prestanka neprijateljstava" i velikog plana rekonstrukcije Gaze.

Ali u objavi na društvenim mrežama u subotu, Smotrič je rekao da je Netanjahu rekao da "neće biti dio vlade koja se slaže sa predloženim planom i okončava rat bez uništenja Hamasa i vraćanja svih talaca". Ponavljajući njegove riječi, gospodin Ben-Gvir je rekao da "dogovor... znači kraj rata i odustajanje od cilja da se uništi Hamas. Ovo je nepromišljen dogovor, koji predstavlja pobjedu terorizma i bezbjednosnu prijetnju za državu Izrael", piše BBC.

On je obećao da će "raspustiti vladu" umjesto da pristane na predlog. Desničarska koalicija Netanjahua ima malu većinu u parlamentu, oslanjajući se na mnoštvo frakcija, uključujući stranku Ben-Gvira, koja ima šest mjesta i Smotričevu stranku, koja ima sedam mjesta, kako bi zadrža vlast.