Svijet

BAJDEN POZVAO HAMAS DA PRIHVATI NOVU PONUDU IZRAELA

Izvor MINA

Američki predsjednik Džo Bajden pozvao je Hamas da pristane na novu ponudu Izraela o oslobađanju talaca u zamjenu za prekid vatre u Gazi.

Izvor: Kurir/AP Evan Vucci

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, Bajden je kazao da je to najbolji način da se počne gasiti smrtonosni sukob, kao da bi se, uz prekid vatre, pomoć mogla bezbjedno i efikasno distribuirati svima kojima je potrebna.

"Kao neko ko je imao doživotnu posvećenost Izraelu, kao jedini američki predsjednik koji je ikada otišao u Izrael u vrijeme rata, kao neko ko je upravo poslao američke snage da direktno brane Izrael kada ga je Iran napao, tražim da napravite korak unazad i razmislite šta će se dogoditi ako se ovaj trenutak izgubi", rekao je Bajden.

Predlog za taoce iznijet ranije ove godine pozivao je na oslobađanje bolesnih, starijih i ranjenih talaca u Gazi u zamjenu za šestosedmični prekid vatre koji bi se mogao produžiti kako bi se omogućila isporuka humanitarne pomoći u enklavu.

Predloženi sporazum propao je nakon što je Izrael odbio trajni prekid rata u sklopu pregovora i pojačao napad na grad Rafa u južnoj Gazi.

Hamas je u četvrtak saopštio da je posrednicima rekao da neće učestvovati u dodatnim pregovorima tokom agresije koja je u toku, ali je spreman na "potpuni sporazum", uključujući razmjenu talaca i zarobljenika ako Izrael zaustavi rat.

Pregovori u kojima su posredovali Egipat, Katar i drugi o dogovoru o prekidu vatre između Izraela i Hamasa više puta su bili u zastoju, pri čemu obje strane krive drugu za nedostatak napretka.