Svijet

OGROMNA POMOĆ NJEMAČKE: Ministar odbrane najavio paket naoružanja za Ukrajinu vrijedan 500 miliona eura

Autor Marija Milošević Izvor Kurir

Uključiće krstareće rakete za sisteme protivvazdušne odbrane, dronove, BMP i snajperske puške

Izvor: Kurir / KAY NIETFELD / AFP / PROFIMEDIA

Ministar odbrane Njemačke Boris Pistorijus najavio je paket naoružanja za Ukrajinu vrijedan 500 miliona eura. Njemačka je najavila isporuku Ukrajini paketa vojne opreme koji će uključivati krstareće rakete za PVO sisteme IRIS-T SLM i IRIS-T SLS, dronove, BMP i snajperske puške.

Ovo prenosi Ukrinform, citirajući nemačkog ministra odbrane Borisa Pistorijusa tokom zajedničkog brifinga sa ukrajinskim kolegom Rustemom Umerovom u Odesi.

"Spremni smo da pružimo dalju pomoć Ukrajini. Konkretno, govorimo o nabavci vojnog materijala u vrijednosti od pola milijarde eura, koji će uskoro biti isporučen.

Takođe smo spremni da nastavimo isporuku krstarećih raketa za IRIS-T SLM i IRIS-T SLS, kao i dronova koji igraju veliku ulogu u Crnom moru“, rekao je Pistorijus.

Prema njegovim riječima, Nemačka namerava da obezbijedi rezervne djelove za tenkove Leopard, haubice sa 18 točkova i municiju za strijeljačko oružje.

"Savezna Republika Njemačka će Ukrajini obezbjediti dodatne tenkove Leopard-1 i Leopard-2 tokom godine i pomoći će u održavanju njihovog tehničkog stanja i popravci. Ukrajina će dobiti dodatne BMP i protivvazdušne samohodne artiljerijske instalacije", dodao je Njemac. ministar odbrane.

Kako je navedeno, tokom posjete snajperskom poligonu, ukrajinska vojska mu je rekla da su potrebne dodatne snajperske puške.

"Spremni smo da isporučimo nekoliko stotina snajperskih pušaka u narednim danima. Osim toga, već razmišljamo o dodjeli dodatnih stotinu takvih pušaka", naglasio je Boris Pistorijus.

Podsjetimo, ovu izjavu dala je ministarka spoljnih poslova Njemačke Analena Burbok u ponedjeljak, 27. maja, na sastanku sa svojim kolegama iz EU u Briselu.

Kako je pomenuto, ova humanitarna pomoć namjenjena je upravo stanovnicima istočnih regiona Ukrajine, gdje često nedostaju najneophodnije stvari. Njemačka vlada sarađuje sa međunarodnim igračima na dobijanju humanitarne pomoći tamo.