Svijet

UZNEMIRUJUĆE: Ubijen još jedan kandidat za gradonačelnika Meksika, napadač mu prišao sa leđa i ispalio više metaka

Autor Marija Milošević Izvor Kurir

Kandidat za gradonačelnika Meksika ubijen je usred predizbornog skupa u srijedu uveče - uz uznemirujući video koji pokazuje kako ga naoružani muškarac puca u potiljak iz neposredne blizine.

Izvor: Kurir / Printscreen Tweet

Alfredo Kabrera je ubijen iz vatrenog oružja pred stotinama pristalica u gradu Kojuka de Benitez u južnoj državi Gerero dok je bio na poslednjoj stanici svoje kampanje, rekli su zvaničnici i lokalni mediji.

Snimci pokazuju kako se Kabrera rukuje sa pristalicom samo nekoliko sekundi prije nego što je njegov napadač drsko prišao s leđa i uperio oružje u njegovu glavu.

Naoružani napadač je ispalio niz hitaca dok su preplašene pristalice vrištale.

Kabrera je proglašen mrtvim na licu mjesta, a vlasti još uvijek traže njegovog ubicu.

Atentat se odigrao upravo u trenutku kada se kandidat za gradonačelnika pripremao da se obrati oko 300 pristalica, izvjestio je lokalni list.

„Najoštrije osuđujem nemile događaje u kojima je život izgubio kandidat za predsednika opštine Kojuka de Benitez za koaliciju PRI, PAN i PRD, Alfredo Kabrera Barijentos“, rekla je guvernerka Evelin Salgado u izjavi za Ks.

„Da bih razjasnila ovaj kukavički zločin i garantovao da nema nekažnjivosti, zatražila sam od Kancelarije državnog tužioca države Gerero da sprovede relevantne istrage kako bi primenila punu težinu zakona na njega ili one koji su odgovorni za ovaj zločin."

Kabrera je bio član opozicione koalicije koja podržava predsedničkog kandidata Ksochitl Galveza - senatorku desnog centra i poslovnu ženu koja se bori protiv predsjednika Andresa Manuela Lopeza Obradora.

Njegovo ubistvo označava 36. ubistvo kandidata — koji se uglavnom kandiduje za gradonačelnika ili gradska vijeća — tokom izbornog ciklusa u Meksiku 2024. godine.

Gilberto Palomar, kandidat za gradonačelnika u zapadnoj državi Halisko, upucan je više puta od strane uljeza u prostorijama njegove kampanje kasno u utorak, prema lokalnim zvaničnicima.

Naoružani su u utorak ubili i alternativnog kandidata za gradonačelnika Rikarda Arizmendija u državi Morelos, južno od Meksiko Sitija, saopštili su državni tužioci.