Svijet

RIJEKE POČELE DA MENJAJU BOJU! Postaju narandžaste, razlog iznenadio naučnike!

Autor Nevena Davidović

Rijeke na Aljasci počele su da mijenjaju boju.

Izvor: Youtube/ UC Davis CAES

Rijeke i potoci na Aljasci menjaju boju - od čiste, bistre plave do zarđalo narandžaste - zbog toksičnih metala koji se oslobađaju otapanjem permafrosta, podaci najnovijih istraživanja. 

Ovo otkriće iznenadilo je istraživače iz Službe nacionalnih parkova, Univerziteta Kalifornije i Geološkog zavoda SAD, koji su sproveli testove na 75 lokacija u plovnim putevima lanca Bruks na Aljasci. Reke i potoci u tom lancu su "zarđali", postali mutni i narandžasti u poslednjih 5 do 10 godina, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu "Communications: Earth & Environment".

Promjenu boje i zamućenje uzrokuju metali kao što su gvožđe, cink, bakar, nikl i olovo, otkrili su istraživači - od kojih su neki toksični za ekosisteme rijeka i potoka, piše CNN.

Istraživači su koristili satelitske snimke da bi utvrdili kada je došlo do promjene boje na različitim rijekama i potocima.

"Na nekoliko lokacija koje se to dogodilo, najdrastičnija povećanja su bila između 2017. i 2018. godine i poklopila su se sa najtoplijim godinama zabilježenim u tom trenutku", rekao je Bret Pulin, koautor studije oi profesor na fakultetu.

On je rekao da su lokalne zajednice izrazile svoje zabrinutosti. Aljaska nije jedina država u kojoj se dešava ovaj fenomen. Druga studija, objavljena samo mjesec dana prije nego što su istraživači na Aljasci objavili svoja otkrića, opisuje kako Stenovite planine u Koloradu doživljavaju slične efekte, između ostalog, zbog zagrevanja.

Slična istraživanja o povećanju koncentracije metala i retkih zemnih elemenata u planinskim rekama i potocima sprovedena su u čileanskim Andima , Evropskim Alpima i Pirinejima u severnoj Španiji .

Zabilježena povećanja postavljaju pitanja o tome kako će klimatske promjene nastaviti da utiču na izvore planinske vode.

Istraživači na Aljasci će nastaviti svoje istraživanje u narednim godinama kako bi utvrdili lokaciju izvora metala i minerala i kako će to uticati na vodeni život i život ljudi.