Svijet

MINISTAR SIJARTO: MAĐARSKA ŠOKIRANA IZJAVAMA O SLANJU ZAPADNIH TRUPA U UKRAJINU

Autor Marija Milošević Izvor Kurir

Mađarska je šokirana izjavama o slanju zapadnih trupa u Ukrajinu, mogućoj upotrebi nuklearnog oružja ili čak uvođenju obavezne vojne obaveze u Evropi, izjavio je danas u Minsku mađarski ministar inostranih poslova Peter Sijarto.

Izvor: youtube/screenshot/Al Jazeera English

Na konferenciji za novinare kojoj je prisustvovao sa svojim bjeloruskim kolegom Sergejem Alejnikom, Sijarto je rekao da se obje zemlje svakodnevno suočavaju sa „dramatičnim posljedicama“ rata u Ukrajini, navodi se u saopštenju mađarskog Ministarstva spoljnih poslova, prenio je MTI.

On je istakao da nema vojnog rješenja za rat, dodajući da „na bojnom polju postoje samo smrt i razaranja“. Ali „sve dok smo u vladi u Mađarskoj, nećemo dozvoliti da nijedan Mađar bude odveden na ukrajinsko-ruski front… čvrsto protestujemo protiv uvođenja obavezne vojne obaveze u Evropi“, rekao je on.

„Put ka miru počinje prekidom vatre sa mirovnim pregovorima koji slijede“, rekao je on i zamolio Bjelorusiju da „učini sve da osigura da se rat, patnja i besmislena ubistva završe u Ukrajini i da svi ponovo možemo da živimo u miru u regionu“. Ponovna pojava blokova u svijetu predstavlja „ozbiljan dugoročni rizik“, rekao je Sijarto i dodao da je to protiv interesa Mađarske.

„Želimo da svijet napravi korake ka povezivanju i međunarodnoj saradnji… mislimo da nam je potrebno što manje sankcija i što više saradnje“, naglasio je on.