Svijet

ALŽIR PREDAO ČLANICAMA SB UN PREDLOG REZOLUUCIJE O GAZI

Autor Milica Mrvaljević Izvor MINA

Nacrt rezolucije podržala je i Francuska.

Izvor: Twitter/UNNews

Alžir je proslijedio svim članicama Savjeta bezbjednosti (SB) Ujedinjenih nacija (UN) predlog rezolucije kojim se poziva na hitan prekid vatre u Pojasu Gaze i bezuslovno oslobađanje svih talaca, rekao je alžirski ambasador u UN-u Amar Bendžama.

"To će biti kratak, odlučan tekst, da se zaustavi ubijanje u Rafi", rekao je Bendžama novinarima nakon zatvorenog sastanka Savjeta bezbjednosti UN o Gazi koji je održan na zahtjev Alžira, prenosi Rojters.

Alžir je zatražio hitan sastanak SB nakon napada u nedjelju u kojem je poginulo najmanje 45 Palestinaca, a desetine njih ranjeno.

Alžirski ambasador nije kazao kada bi rezolucija mogla biti stavljena na glasanje.

Nacrt rezolucije podržala je i Francuska.

"Krajnje je vrijeme da SB preduzme akciju. Ovo je pitanje života i smrti. Ovo je hitno pitanje", poručio je francuski ambasador Nikolas de Rivijer.

Kako prenosi Rojters, nacrt rezolucije zahtijeva prekid vatre u Pojasu Gaze, oslobađanje svih zarobljenika koje drži Hamas i naređuje Izraelu da prekine svoje vojne operacije u Rafi.

Za usvajanje rezolucije Savjeta bezbjednosti UN potrebno je najmanje devet glasova "za", kao i da nijedna od stalnih članica ne uloži veto, piše RTS.

SAD su do sada zaštitile Izrael tri puta tako što su uložile veto.