Svijet

SJEVERNA KOREJA POSLALA BALONE PUNE IZMETA JUŽNOJ! Stiglo upozorenje: "Ostanite u zatvorenom"

Autor Nevena Davidović

Sjeverna Koreja poslala je balone pune smeća i izmeta Južnoj Koreji.

Izvor: Profimedia

Sjeverna Koreja pustila je 90 balona sa propagandnim lecima i smećem iznad dvije granične provincije na jugu, što je navelo vlasti da upozore stanovnike da ostanu u zatvorenom prostoru i da ne diraju bijele balone i plastične kese zakačene na njima jer sadrže "prljav otpad i smeće", piše BBC.

Sjeverna i Južna Koreja su koristile balone u svojim propagandnim kampanjama još od Korejskog rata 1950-ih. Nedavni incident dogodio se nekoliko dana nakon što je Sjeverna Koreja rekla da će uzvratiti na "često širenje letaka i drugog smeća" u pograničnim oblastima od strane aktivista na jugu.

Izvor: EPA-EFE/ROK JCS

"Gomile starog papira i prljavštine će uskoro biti razbacane po graničnim oblastima i unutar Južne Koreje...", rekao je zamjenik ministra odbrane Sjeverne Koreje Kim Kang Il u izjavi državnim medijima nedelja.

Južnokorejska novinska agencija javila je da se "činilo da su neki od palih balona nosili izmet, sudeći po tamnoj boji i mirisu“"

Vojska Južne Koreje osudila je taj čin kao "očigledno kršenje međunarodnog prava".

Izvor: EPA-EFE/ROK JCS

"Ovo ozbiljno ugrožava bezbjednost našeg naroda. Sjeverna Koreja je u potpunosti odgovorna za ono što se dešava zbog balona i snažno upozoravamo Sjevernu Koreju da odmah prekine ovu nehumanu i grubu akciju", saopštila je vojska.