Svijet

PRIŠUNJALI SE RUSKIM ROVOVIMA, PA POČEO PAKAO! Snimak silovitog napada UKRAJINSKIH SPECIJALACA

Izvor Kurir

Ovaj napad je prema ukrajinskih tvrdnjama rezultirao eliminacijom 11 ruskih vojnika.

Izvor: YouTube/ShangaiEye

Borci ukrajinskih Snaga za specijalne operacije (SSO) objavili su snimak iz prvog lica na kom se vidi uspješan napad na ruske položaje u Harkovskoj oblasti.

Ovaj napad je prema ukrajinskih tvrdnjama rezultirao eliminacijom 11 ruskih vojnika.

"Još trojica su zarobljena" - navodi se u izveštaju SSO.

Na snimku se vidi kako izviđačka grupa specijalnih snaga uništava rusku jedinicu u šumi nedaleko od Harkova. Kako pišu ukrajinski mediji, nije moguće nezavisno potvrditi datum i lokaciju nastanka snimka.

Ukrajinski specijalci su se neprimjećeno približili ruskim rovovima, stvarajući element iznenađenja koji im je dao taktičku prednost.

Radeći u parovima, Ukrajinci su prvo koristili raketne bacače i ručne granate, uz neprekidnu vatrenu podršku iz malokalibarskog oružja.

Većina ruskih vojnika je eliminisana u ovom napadu, ali su trojica odlučila da se predaju, tvrde iz SSO.

Na snimku se čuje kako jedan ukrajinski specijalac naređuje da dignu ruke ako žele da ostanu živi.

"U takvim situacijama neprijatelju je najbolje da se preda, jer mu to daje šansu da preživi i na kraju se vrati kući, a ne da postane "Gruz 200" ("Tovar 200", sovjetska i ruska vojna šifra za poginule)" - navodi se u izveštaju SSO.

Na kraju snimka prikazani su kratki intervjui sa zarobljenim ruskim vojnicima, koji su se žalili da su ostali bez namjernica na osmatračnici i da su očekivali pojačanje.

Jedan zarobljenik tvrdi da od prvog i drugog bataljona njegove jedinice nije ostalo više od 30 vojnika. Rekao je da su on i njegovi drugovi morali da pešače skoro šest kilometara da pokupe hranu, koje često nije bilo u dovoljnim količinama.