Svijet

KINEZI PREDSTAVILI NOVE MAŠINE ZA UBIJANJE! Psi roboti sa automatskim puškama, kontroliše se putem daljinskog

Autor Uroš Matejić

Narodnooslobodilačka armija pokazala je psa robota s automatskom puškom.

Izvor: Printscreen/Twitter

Tokom nedavnih vojnih vježbi sa vojskom Kambodže kineska Narodnooslobodilačka armija pokazala je psa robota s automatskom puškom na leđima, piše CNN.

"Može da posluži kao novi član u našim urbanim borbenim operacijama, zamjenjujući naše ljudske članove da sprovode izviđanje i identifikovanju neprijatelja i gađaju metu", kaže vojnik predstavljen kao Čen Vej u videu prilogu kineske državne televizije CCTV.

Navodi se da je dvominutni klip snimljen tokom kinesko-kambodžanske vežbe "Zlatni zmaj 2024". On prikazuje psa robota kako hoda, skakuće, leži i kreće se unatrag, a kontrolisan je putem daljinskog upravljača. U jednoj vježbi, robot koji puca iz puške vodi pešadijsku jedinicu u zgradu.

Vojna upotreba pasa robota nije ništa novo. CCTV snimak iz prošle godine takođe je prikazao robotske pse naoružane puškama u zajedničkoj vježbi u kojoj su učestvovale kineske, kambodžanske, laoške, malezijske, tajlandske i vijetnamske trupe, a koja je održana u Kini u novembru prošle godine. Tokom 2020. i vaduhoplovne snage SAD pokazale su kako koriste robotske pse.