Svijet

POLJSKA OGRANIČAVA KRETANJE RUSKIH DIPLOMATA! Moskva pobijesnila i najavila odmazdu

Autor Anđela Vukčević Izvor Kurir

Varšava kupuje američke RAKETE DUGOG DOMETA

Izvor: Profiemdia

Poljska je saopštila da će ograničiti kretanje ruskih diplomata na svojoj teritoriji, što je odmah izazvalo reakciju Moskve.

Gardijan prenosi da je Rusija najavila mere odmazde protiv Varšave.

Britanski list navodi da je objava poljskih vlasti o ograničavanju kretanja uslijedila nakon hapšenja nekoliko osoba osumnjičenih za planiranje sabotaža i napada u ime ruskih bezbjednosnih službi.

Navodi se da će novim mjerama biti ograničeno kretanje konzularnog osoblja u regionu Varšave.

Te mjere se ipak neće odnositi na samog ruskog ambasadora Sergeja Andrejeva.

Gardijan navodi da je Poljska saopštila i da će od SAD kupiti rakete dugog dometa u vrijednosti od 677 miliona evra (735 miliona dolara).

Varšava planira da time ojača poljske odbrambene kapacitete kako bi bili u stanju da se suprotstave potencijalnim prijetnjama iz Rusije.

Navodi se da je ugovor o nabavci ovog oružja, koji će biti zvanično potpisan danas, dio projekta ubrzane modernizacije poljske vojske, koja je ubrzana zbog invazije koju je Rusija izvela na Ukrajinu.

Ministar odbrane Poljske Vladislav Kosiniak-Kamiš i načelnik Generalštaba Vjeslav Kukula su danas predstavili planove za utvrđivanje i jačanje istočne granice sa Bjelorusijom.

Oni su istakli da je Poljska na meti neprijateljskih akcija Rusije i Belorusije kroz sajber napade i ilegalno slanje migranata preko granica, koje opisuju i kao namjere da se destabilizuje EU.

Njemački Špigl je objavio da su baltički političari upozorili vladu kancelara Olafa Šolca da, u tom slučaju ove tri zemlje - Litvanija, Letonija, Estonija, ali i Poljska, ne bi čekale da se ruske trupe rasporede na njihovoj granici, već bi same poslale trupe u Ukrajinu.