Svijet

BRAČNI PAR ODLUČIO DA NE ŽIVI U 21. VIJEKU! Oblače se kao da su 40-te: Raskrstili sa današnjicom!

Autor Miloš Škrbić

Priznali su i da čak i veća briga o delikatnim starim tkaninama oduzima mnogo više vremena i truda, ali da, iako je mnogo zahtjevnija za održavanje, odjeća je mnogo kvalitetnija i može da se nosi mnogo sezona.

BRAČNI PAR SE OBLAČI KAO DA SU 40-TE
Izvor: Instagram/gregson_kirby

U vrijeme kada se stil života i moda ubrzano mijenjaju teško je pronaći pojedince koji se s ljubavlju vraćaju starinskoj eleganciji i neguju strast prema prošlosti. Takva je priča o Liberti i Gregu, mladom paru od iz Istočne Engleske koji su odlučili da žive kao da su iz 1940-ih.

Liberti Ejveri koja ima 24 i Greg Kirbi star 29 godina iz Dičingama u Norfolku oblače se u tradicionalnu odjeću i imaju starinski namještaj iz 1940-ih. Odlaze na odmor kao u vrijeme 1940-ih, posjeduju američki džip iz 1942. i naravno obučeni su u odjeću iz 1940-ih.

Istu takvu, poout one iz 1940-tih su imali i na dan vjenčanja. Liberti i Greg su nadasve neobičan par koji je, prema pisanju britanskog Bi-Bi-Sija, iz brzog tempa 21. vijeka pobjegao u period iz nekog drugog vremena. Poslije promjene Kirbi je sve objasnio u jednoj rečenici:

"To je zaista prilično jednostavan život“, naveo je mladi Britanac.

"Na primjer, kada smo planirali vjenčanje, pokušali smo da imamamo tradicionalno vjenčanje kao što bi vjerovatno imali naši deka i baka. U tom slučaju vjerovatno ne bi potrošili mnogo novca na vjenčanje, pa na naše vjenčanje nismo ni mi“, objasnio je Kirbi.

Vjenčanje, kako je moglo da bude organizovano četrdesetih godina prošlog vijeka, napravljeno je i u njihovom slučaju – obavljeno je u crkvi, a prijem je organizovan u seoskoj gostionici. Danas, kada mladi par prošeta ulicom, često privuče mnoge poglede zbog svog izgleda. "Reakcija prolaznika je uglavnom pozitivna“, objasnila je Liberti.

On je i dodala da im mnogi ljudi prilaze i razgovaraju sa njima. "Ponekad se šale na naš račun, ali to je zapravo lijep način da upoznamo nove ljude“, objasnila je ona za BBC.

Uz sve promjene koje su usvojili, par pokušava i da ograniči vrijeme koje provodi uz nove tehnologije, što je više moguće.

Zato, u slobodno vrijeme igraju društvene igre, a vikendom idu na tradicionalne igre. Ejveri šije i obnavlja starinsku odjeću i provodi mnogo vremena u kuvanju i pečenju i to po receptima iz 1940-ih. Međutim, kako su tada vremena bila mnogo teža nego danas, par se i češće odmara od ovakvog načina života.

Priznali su i da čak i veća briga o delikatnim starim tkaninama oduzima mnogo više vremena i truda, ali da, iako je mnogo zahtjevnija za održavanje, odjeća je mnogo kvalitetnija i može da se nosi mnogo sezona.