Svijet

FIJASKO SJEVERNE KOREJE: Kim Džong Un lansirao novi špijunski satelit u svemir, letjelica EKSPLODIRALA

Autor Milica Mrvaljević Izvor Kurir

Sjeverna Koreja je juče pokušala da lansira novi vojni izviđački satelit, ali je pokušaj propao, a taj potez su osudile Južna Koreja, Japan i SAD.

Izvor: STR / AFP / Profimedia

Južna Koreja objavila je snimak za koji njena vojska tvrdi da pokazuje neuspjeli pokušaj lansiranja.

Jednominutni crno-bijeli video koji je objavio južnokorejski vojni štab prikazuje nešto što izgleda kao eksplozija na nebu praćena bljescima. Video je snimljen uređajem za nadzor na južnokorejskom patrolnom čamcu.

Još jedan špijunski satelit u orbiti

Sjeverna Koreja je saopštila da je njen posljednji pokušaj lansiranja novog vojnog izviđačkog satelita propao u ponedjeljak tokom leta. Prva analiza je pokazala da je uzrok bio novorazvijeni raketni motor na tečno gorivo, ali se istražuju i drugi mogući uzroci, prenio je sjevernokorejski državni medij KCNA.

Pokušaj je uslijedio samo nekoliko sati nakon što je Pjongjang izdao upozorenje da će pokušati da lansira satelit do 4. juna, što će biti njegov drugi špijunski satelit u orbiti.

Vlasti Južne Koreje i SAD vjeruju da je projektil eksplodirao nakon nekoliko minuta leta, a vojni štab Južne Koreje saopštio je da je otkrio veliku količinu raketnog otpada u moru samo dva minuta nakon lansiranja.

„Objekat koji je ispalila Koreja nestao je iznad Žutog mora“

Predmet koji je ispalila Sjeverna Koreja nestao je iznad Žutog mora, rekao je novinarima glavni sekretar japanske vlade Jošimasa Hajaši. On je optužio Sjevernu Koreju da je lansiranjem prekršila rezolucije Savjeta bezbjednosti UN.

Sjedinjene Države osudile su lansiranje, „koje je uključivalo tehnologije direktno povezane sa programom balističkih projektila DNRK i koje se dogodilo u suprotnosti sa više rezolucija Savjeta bezbjednosti UN“, rekao je portparol Stejt departmenta. Inače, DNRK je skraćenica za Demokratsku Narodnu Republiku Koreju.

Lansiranje je uslijedilo nekoliko sati nakon što su Kina, Južna Koreja i Japan zaključili tripartitni samit u Seulu, primjećuje Rojters.