Svijet

RUSKI FSB OPTUŽIO: Ukrajinska obavještajna služba direktno umješana u teroristički napad na „Krokus“ u Moskvi

Autor Marija Milošević Izvor Kurir

Glavna obavještajna uprava Ministarstva odbrane Ukrajine direktno je povezana sa terorističkim napadom na „Krokus siti hol“ na periferiji Moskve, kada je 144 osoba poginulo, izjavio je direktor Federalne službe bezbjednosti Rusije (FSB) Aleksandar Bortnjikov.

Izvor: Kurir/ STRINGER / AFP / Profimedia

"Već sada možemo sa sigurnošću da kažemo da je ukrajinska vojna obavještajna služba direktno povezana sa ovim napadom. Utvrdićemo sve okolnosti zločina i svi umješani biće procesuirani“, saopštioje Bortnjikov na sjednici Savjeta rukovodilaca organa bezbjednosti i specijalnih službi zemalja-članica ZND u Biškeku.

Kako je rekao, već je uhapšeno više od 20 osoba umješanih u teroristički napad, među kojima su i saučesnici i izvršioci zločina.

"Dvojica od četiri učesnika napada stigla su u Rusiju iz Turske neposredno prije terorističkog napada“, dodao je Bortnjikov.

Direktor FSB-a precizirao je da su pripremu, finansiranje, napad i bjekstvo terorista koordinirali preko interneta pripadnici "Glasa Horasana" iz avganistansko-pakistanske zone.

„Teroristi su dobili jasnu komandu da se, nakon što izvrše teroristički napad, upute ka ukrajinskoj granici, gdje je na toj strani pripremljen 'prozor'“, podsetio je direktor FSB-a.

Jedan od ciljeva naručilaca terorističkog napada bio je narušavanje odnosa između zemalja ZND uz pomoć vjerskih i nacionalnih faktora, naveo je Bortnikov.

„Naši geopolitički protivnici očekuju da će uništiti jedinstvenu međunacionalnu i međuvjersku ravnotežu koja je nastala tokom dugog perioda suživota naših naroda“, poručio je on, zahvaljujući se kolegama iz specijalnih službi država članica ZND na podršci i pomoći.

Istraga se vodi uz asistenciju obavještajnih službi iz Kazahstana, Kirgizije, Tadžikistana i Uzbekistana, dodao je Bortnjikov.

„Želim da uvjerim sve da će se sve okolnosti zločina utvrditi i da svi koji su u njemu umješani neće izbjeći kaznu“, istakao je on.

Podsetimo, u terorističkom napadu na posjetioce koncerta 22. marta u „Krokus siti holu“ poginule su 144 osobe, od čega šestoro djece, a povrijeđena je 551 osoba.