Svijet

KAKO MALI DRON MOŽE DA UNIŠTI TENK OD 46 TONA? Stručnjaci: Izgleda da Ukrajinci imaju posebno oružje

Autor Jana Desovski

Kako mali ukrajinski dron uništi ruski tenk od 46 tona?

Izvor: Profimedia

Radionice širom Ukrajine proizvode preko 100.000 eksplozivnih FPV dronova za vojsku svakog mjeseca. To je ogroman broj, ali svaki od njih je težak samo nekoliko kilograma i obično nosi jednu granatu od pola kilograma, piše Forbs. Iako je sto hiljada dronova veliki broj, ovo naoružanje nije teško. FPV bespilotne letjelice su izuzetno opasne za izložene pješake, ali oklopna vozila obično mogu da izdrže nekoliko pogodaka od ovih dronova i nastave da se bore.

Međutim, izgleda da se to mijenja. Ukrajinski vojnici našli su način da značajno povećaju eksplozivni potencijal svakog laganog drona. Kao primjer, Forbs je uzeo ruski tenk T-80 koji se nedavno približio ukrajinskim linijama u Donjecku.

Posmatrački dron 47. mehanizovane brigade ukrajinske vojske nadgledao je iz vazduha, dok je drugi FPV dron proletio pored tenka – koji je težak 46 tona i ima dodatni oklop, kao i zaštitu od drona – a zatim se okrenuo.

FPV je letio ka rezervoaru velikom brzinom. Normalno, udar takvog drona na tenk bi prouzrokovao samo manju štetu, ali ovog puta T-80 je eksplodirao u ogromnoj vatrenoj kugli koja je odvojila kupolu od trupa vozila. Posada je poginula. 

Sreća ili nova tehnologija?

Da li se FPV pilotu samo posrećilo ili je u pitanju neka nova tehnologija? Trenet Telenko, bivši supervizor kvaliteta za Agenciju za ugovaranje odbrane SAD, veruje da je odgovor ovo drugo. "Počinjem da se pitam da li su ukrajinski proizvođači FPV dronova ukrali ideju od švedskih raketa RBS-56", napisao je Telenko.

RBS-56 je protivtenkovska raketa švedske kompanije Bofors sa bojevom glavom od 11 kilograma. Ta bojeva glava se aktivira senzorima na donjoj strani projektila i eksplodira nadole umjesto napred. Ovaj metod cilja na tanki oklop na vrhu rezervoara.

Čini se da je FPV dron koji je raznio T-80 probio oklop tenka odozgo i pogodio zalihe municije u vozilu, uzrokujući katastrofalnu sekundarnu eksploziju. "Nešto što je zapravo tako jednostavno čini FPV mnogo smrtonosnijim", naglašava Telenko. 

Nije samo nagađao. Ukrajinci su od svojih saveznika dobili možda hiljade projektila NLAV (Lako protivtenkovsko oružje sledeće generacije). Ove rakete, poput RBS-56, proizvodi Bofors, a takođe imaju bojevu glavu koja eksplodira nadole. Najmanje jedan video je kružio društvenim mrežama na kojem se vidi kako ukrajinske trupe uklanjaju projektil iz oštećenog lansera NLAV, "navodno da bi koristile bojevu glavu na FPV dronu", kaže istoričar oružja Metju Mos.

Ta kombinacija — FPV dron sa NLAV bojevom glavom — "bila bi veoma interesantna", dodaje on. Za vojnike u ruskim tenkovima to može značiti trenutnu smrt. 

Sve je jasnije da Ukrajinci imaju specijalnu municiju

Jasno je da ukrajinske trupe ne moraju da kanibaliziraju donirane projektile NLAV da bi svojim dronom dale ovakve bojeve glave. Ukrajinska industrija je savršeno sposobna da proizvodi takvu municiju od nule.

Ako Ukrajinci koriste isti pristup svojoj proizvodnji kao što rade za dronove – grade ogroman broj u mnogim malim radionicama – to znači da bi u njihovom arsenalu moglo biti više tipova takvih bojevih glava. Postaje sve jasnije da Ukrajinci imaju neku vrstu municije koja eksplodira nadole za svoje dronove. Ne postoji mnogo drugih načina da mali dronovi pretvore ogromne rezervoare u spaljene olupine.