Svijet

NASTAVLJA SE ČISTKA U MOSKVI: Uhapšen još jedan ruski general, osumnjičen za PRIMANJE MITA

Autor Marija Milošević Izvor Kurir

U Rusiji je uhapšen general-pukovnik Vadim Šamarin, načelnik Glavne uprave za veze i zamjenik načelnika Generalštaba Oružanih snaga Valerij Gerasimov.

Izvor: Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia

On je osumnjičen za primanje mita velikih razmjera, prenijeli su ruski mediji.

Komersant piše da je pretresena Šamarinova kuća, a zatim je odveden na saslušanje. Ovo je četvrto hapšenje visokog ruskog odbrambenog zvaničnika od aprila, kada je zamjenik ministra odbrane Timur Ivanov određen u istražni pritvor zbog sumnje da je primao mito.

Putin je otpustio Šojgua ranije ovog mjeseca

Od tada su uhapšeni i general-potpukovnik Jurij Kuznjecov, načelnik štaba Ministarstva odbrane, i general-major Ivan Popov, bivši komandant ruske 58. armije.

Niz hapšenja dolazi usred velikih promjena u ruskom odbrambenom establišmentu, nakon što je predsjednik Vladimir Putin ranije ovog mjeseca smenio Sergeja Šojgua sa mjesta ministra, zamjenivši ga Andrejem Belousovim.

Inače, 2020. godine uhapšen je Halil Arslanov, Šamarin prethodnik na mjestu načelnika Glavne uprave za veze. Arslanov je tada optužen za pronevjeru 6,7 milijardi rubalja. Radilo se o nabavci telekomunikacione opreme po naduvanim cijenama.