Svijet

MAKRON SA ŽANDARMIMA U NOVOJ KALEDONIJI! Kaže da francuska policija tu ostaje "koliko god da treba", POBUNA SEPARATISTA

Autor Marija Milošević Izvor Kurir

Francuski predsjednik Emanuel Makron poručio je da će policijske snage te zemlje ostati "koliko god bude potrebno" u Novoj Kaledoniji, francuskoj teritoriji u Tihom okeanu na kojoj od prošle nedjelje traje pobuna domorodačkog stanovnštva.

Izvor: Kurir/ Delphine Mayeur / AFP / Profimedia

BBC prenosi da je Makron to poručio po dolasku na ovaj arhipelag.

On je kazao da će 3.000 francuskih žandarma koji se poslati u Novu Kaledoniju tu ostati čak i tokom trajanja Letnjih olimpijskih igara u Parizu, ukoliko situacija to bude zahtjevala.

Tokom nemira, koji su počeli 13. maja, do sada je stradalo šest osoba, uključujući sva policajca, stotine ljudi je povrijeđeno, uz 269 uhapšenih.

Nemire je izazvala odluka parlamenta u Parizu da pravo glasa u Novoj Kaledoniji imaju i državljani Francuske koji tu žive duže od deset godina, a ne samo lokalno stanovništvo u kojem 40 odsto populacije čini narod Kanaka koji se zalaže za nezavisnost.

Oni smatraju da se ovom reformom smanjuje njihov politički uticaj, pa su pokrenuli najžešće nemire u ovom arhipelagu od 80-ih godina prošlog vijeka.

Makron je nakon današnjeg slijetanja u Numeu, glavni grad Nove Kaledonije, kazao da želi da se na ovoj teritoriju "što je prije moguće" uspostavi mir i bezbjednost.

To je apsolutni prioritet - rekao je Makron.

BBC navodi da je šef Jelisejske palate odao poštu žrtvama nemira i sastao se sa lokalnim političarima i poslovnim ljudima.

Izvor: Kurir/ AP/KEVIN S VINEYS

Sastanku su prisustvovali i lideri separatista, koji su prije susreta sa Makronom izrazili nadu da bi ovo moglo da "udahne novi život" razgovorima sa Francuskom.

Na fotografijama se vidi i da je pružio podršku francuskim žandarmima raspoređenim u Novoj Kaledoniji.

Makron je dao naznake da bi narednih dana moglo da bude ukinuto vanredno stanje.

Lično smatram da vanredno stanje ne bi trebalo da bude produženo - naveo je predsjednik Francuske.