Svijet

KINA PRVI PUT VJEŽBA OPŠTI NAPAD! Nenajavljeni manevri oko Tajvana, ostrvo opkoljeno, crvenom bojom označene NOVE METE

Autor Marija Milošević Izvor Kurir

Kina je započela dvodnevne vojne vježbe oko Tajvana kao "strogu kaznu" za "separatistička djela" uprave ostrva koje Peking smatra kineskom teritorijom.

Izvor: Kurir/ PLA

BBC navodi da su vježbe počele tri dana nakon inauguracije tajvanskog predsjednika Vilijama Laja, kojeg su kineske vlasti označile kao "problematičnu osobu koja izaziva probleme".

Ministarstvo odbrane u Tajpeju je najnovije vežbe ocjenila kao "iracionalnu provokaciju".

Britanski medijski servis podsjeća da je Kina već u više navrata u proteklih godinu vježbala opkoljavanje Tajvana borbenim avionima i bojnim brodovima.

Međutim, ovi manveri se po mnogo čemu razlikuju od ranijih.

BBC naglašava da Kina po prvi put simulira opšti napad na ostrvu, umesto samo vježbanja uvođenja ekonomske blokade kao 2022.

Takođe, po prvi put su kao mete vJežbi označena mala tajvanska ostrva koja su blizu obala kontinentalne Kine.

Na mapi koju je objavila Kineska narodnooslobodilačka vojska crvenom bojom su označena ostrvca Dongjin, Macu, Vućiju i Kinmen.

Pored toga, vojni analitičari primjećuju da Kina po prvi put nije unapred najavila izvođenje vježbi, već je potvrdila da se one održavaju tek kada su manevri počeli.

Podsjeća se da su kineske vojne vježbe oko Tajvana iz 2022. bile unaprijed najavljene iz Pekinga.

Vojni analitičari takođe ukazuju i na to da su kineske vlasti najnovije vježbe označile kao 2024 A, što ukazuje da bi ovi manevri mogli da budu samo prvi u nizu tokom ove godine.

BBC navodi da Kineska narodnooslobodila;ka vojska ni ne krije da ovim manevrima vježba opkoljavanje Tajvana, s obzirom na mapu koju je objavila.

Na njoj se vidi da se vježbe održavaju na lokacijama oko cijelog ostrva.

Navodi se da Kina time šalje poruku "kada bismo željeli, mogli bismo da blokiramo to mjesto, tako bismo prekinuli snabdijevanje namirnicama i potencijalno bacili vladu (u Tajpeju) na koljena".

Tokom ovih vježbi simulira se i invazija na Tajvan, pošto su u nju uključena amfibijska vozila i rakete.

Iz Ministarstva odbrane u Tajpeju je poručeno da je tamošnja vojska u stanju visoke pripravnosti i da "pomno sakuplja obavještajne podatke".

BBC navodi da ostrvske vlasti ovakvom izjavom zapravo poručuju da, ukoliko Kina ovim manevrima uvježbava invaziju na ostrvo, Tajpej sada može da vidi kako bi se to odigralo i da bude spreman za eventualni napad u budućnosti.

Kinezi na društvenim mrežama traže prelet iznad "predsjedničke palate"

BBC navodi da je stanovništvo u Tajpeju prilično ravnodušno prema najnovijim kineskim vojnim vježbama, pošto su one u poslednje vrijeme postale redovna pojava. Sa druge strane, na kineskim društvenim mrežama vlada mnogo veće uzbuđenje, a tri od deset trenutno najpopularnijih heštegova odnosi se na ove manevre.

Predlažem da im preletimo iznad "predsedničke palate" u Tajpeju na pet minuta - glasi najbolje ocjenjeni komentar ispod vijesti kineske državne televizije CCTV na društvenoj mreži Veibo koji ima više od 3.000 lajkova.

Među četiri tajvanska političara koji se zalažu za nezavisnost ostrva novoizabrani predsjednik Vilijam Laj je, prema ocjeni BBC, odmah postao najomraženiji u Pekingu.

U nedavnom komentaru kineske državne televizije CCTV Laj je napadnut zbog "prodavanja teorije o dvije nacije" i označen kao najgori od svih zagovornika nezavisnosti.