Svijet

PUTIN "BACIO OKO" NA NAJVAŽNIJE OSTRVO U BALTIKU! Opšta panika u NATO-u, rat se širi na ovaj dio Evrope?

Autor Nevena Davidović

Komandant švedskih oružanih snaga tvrdi da Putin želi kontrolu nad ostrvom Gotland.

Izvor: Twitter/screenshot/runews

Ruski predsjednik Vladimir Putin možda traži dominaciju nad Baltičkim morem i baci oko na švedsko ostrvo Gotland, rekao je Mikel Biden, vrhovni komandant švedskih oružanih snaga u intervjuu za RND, prenosi Kyiv Independent.

Dan ranije Rusija je objelodanila svoje planove da jednostrano promeni morsku granicu sa Litvanijom i Finskom u Baltičkom moru. Moskva namjerava da prisvoji unutrašnje morske vode u istočnom djelu Finskog zaliva i u blizini gradova Baltijska i Zelenogradska u Kalinjingradskoj oblasti, navodi se u uredbi Ministarstva odbrane Rusije.

"Uveren sam da je Putin čak bacio oba oka na Gotland. Putinov cilj je da preuzme kontrolu nad Baltičkim morem", rekao je vrhovni komandant švedskih oružanih snaga.

"Ko kontroliše Gotland, kontroliše Baltičko more."

Izvor: Profimedia/SIPA

Gotland, najveće ostrvo u Švedskoj, nalazi se oko 330 kilometara sjeverno od ruske eksklave Kalinjingrad, sjedišta ruske Baltičke flote, i strateški je važno za odbranu regiona Baltičkog mora.

Ako Rusija preuzme kontrolu nad ostrvom, to bi moglo da ugrozi zemlje NATO-a sa mora, smatra Biden.

"Ovo bi značilo kraj mira i stabilnosti u nordijskim i baltičkim regionima", kaže šef švedske vojske.

"Baltičko more ne bi trebalo da se pretvori u Putinovo igralište gdje on zastrašuje članice NATO-a", dodaje.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu u punom obimu, Švedska je ojačala Gotland stalnim trupama i dodatnim snagama koje mogu biti raspoređene privremeno ako nivo rizika eskalira. Švedska se zvanično pridružila NATO- u 7. marta, skoro dvije godine nakon što je podnela zahtjev za pridruživanje Alijansi kao direktan odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu i ukidanje 200 godina formalne vojne neutralnosti.