Svijet

SAD TVRDE DA SU RUSI LANSIRALI SVEMIRSKO ORUŽJE! "Poslali ga u našu orbitu, može da napadne druge satelite"

Autor Uroš Matejić

Amerikanci tvrde da su Rusi poslali svemirsko oružje i rasporedila ga u istoj orbiti u kojoj se nalazi satelit američke vlade.

Izvor: Twitter / @PressTV

Rusija je lansirala objekat za koji se vjeruje da je svemirsko oružje i rasporedila ga u istoj orbiti u kojoj se nalazi satelit američke vlade, saopštio je Pentagon, prenosi AFP.

"Rusija je lansirala objekat u nisku Zemljinu orbitu za koji procjenjujemo da je vjerovatno antisvemirsko oružje za koje se vjeruje da može da napadne druge satelite", rekao je portparol Pentagona, general-major Pat Rajder na konferenciji za novinare i dodao da će Vašington nastaviti da prati situaciju i da je spreman da zaštiti svoje interese.

"Imamo odgovornost da budemo spremni da zaštitimo i odbranimo to područje, svemirsko područje i pružimo stalnu i neprekidnu podršku našim snagama", rekao je on.

Moskva je ranije optužila SAD da žele da postave oružje u svemir.

"Još jednom su pokazali da njihovi pravi prioriteti u svemiru nisu usmjereni na oslobađanje kosmosa od bilo kakvog oružja, već na postavljanje oružja u svemir i njegovo pretvaranje u arenu za vojni sukob", rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.