Svijet

IZRAELCI UNIŠTILI DIO IZBJEGLIČKOG KAMPA U GAZI! Haos ne prestaje, ima MRTVIH

Autor Anđela Vukčević Izvor Kurir

Izraelske snage u utorak su se probile dublje u izbjeglički kamp Džabaliju na sjeveru Gaze, objavili su lokalni stanovnici, dodajući da je u izraelskim vazdušnim napadima poginulo najmanje petoro ljudi u južnom gradu Rafi.

Izvor: kineska medijska grupa

Simultani izraelski napadi na sjeverni i južni rub Pojasa Gaze ovog su mjeseca pokrenuli novi egzodus stotina hiljada stanovnika u enklavi i značajno smanjili dostavu humanitarne pomoći, pojačavši time rizik od gladi stanovništva.

U Džabaliji, izbjegličkom kampu izgrađenom za civile izbjegle pre 75 godina, izraelska vojska koristila je buldožere da ukloni prodavnice i druge zgrade blizu lokalne pijace, javljaju stanovnici.

Izrael je objavio da se vratio u taj kamp, za koji je pre nekoliko mjeseci rekao da u njemu više nema boraca Hamasa, kako bi se, tvrdi izraelska vojska, spriječilo da se militantna grupa tamo pregrupiše.

Zdravstvene vlasti i hitne službe objavile su kako su desetine tela pod ruševinama kuća u Džabaliji, ali da im spasioci ne mogu pristupiti.

"Izrael prijeti kampu na glavama ljudi, bombardovanje ne prestaje, a svijet poziva da u Gazu uđe više hrane. Želimo da spasavamo živote, a ne dodatnu hranu”, rekao je Abu El-Naser, stanovnik Džabalije.

U izraelskoj ofanzivi na Pojas Gaze ubijeno je više od 35 hiljada Palestinaca, tvrde lokalne vlasti, dodajući da se traga za još najmanje deset hiljada, zatočenih ispod uništenih zgrada.

Izraelska vojska dan ranije je objavila kako je uništila "oko 70 terorističkih lokacija" u enklavi, uključujući skladišta naoružanja, lansere raketa, vojna postrojenja i posmatračnice.

Na jugu enklave u izraelskom vazdušnom napadu ubijeno je troje djece u kući u Kan Junisu i najmanje petoro ljudi, od kojih troje djece, u domu u Rafi.