Svijet

POČINJU PREGOVORI? Ukrajina se sprema da postane članica EU, glavna prepreka i dalje je MAĐARSKA

Autor Milica Mrvaljević Izvor Kurir

Cilj Evropske unije (EU) je da počne zvanične pregovore o pristupanju Ukrajine i Moldavije već 25. juna, kada se održava samit Evropskog savjeta, rekle su za briselski Politiko neimenovane briselske diplomate.

Izvor: Printscreen

Kada su lideri EU u decembru otvorili vrata Ukrajini i Moldaviji, taj potez pozdravljen je kao prvi korak istorijske ekspanzije Unije.

Međutim, pravni korak za pokretanje pregovora o članstvu sa Kijevom i Kišinjevom odlagan je više mjeseci zbog bojazni da će se Mađarska protiviti, kao i brige da bi proširenje EU moglo da postane glavna tema predstojećih izbora za Evropski parlament.

Zvanično zeleno svijetlo za početak pregovora o pristupanju sa EU bio bi veliki podsticaj za Ukrajinu koja je u trećoj godini rata.

Približavanje Kijeva Evropi bilo je izgovor za ruskog predsjednika Vladimira Putina da pokuša da vrati Ukrajinu u rusku orbitu, tako da put te zemlje ka članstvu u EU izgleda kao poetska pravda, piše Politiko.

Glavna prepreka na putu evrointegracija Kijeva i dalje je Mađarska koja se protivi članstvu Ukrajine u EU jer, pored ostalog, tvrdi da ima nerješena pitanja u vezi sa mađarskim manjinama u toj zemlji.

Kijev vodi intezivne pregovore sa Budimpeštom

Međutim, Kijev vodi intenzivne bilateralne razgovore sa Budimpeštom kako bi riješila ta pitanja koja su, rekle su briselske diplomate, navedene u dokumentu od 11 tačaka.

Nakon razmjene mišljenja šefa kabineta ukrajinskog predsjednika i mađarskog ministra spoljnih poslova, Kijev je predložio rješenja za sva pitanja na koja je ukazala Budimpešta i sada čeka odgovor. Drugim riječima, piše briselski portal, Kijev želi da pokaže da je uradio sve da zadovolji Mađarsku.

Napori Kijeva trebalo bi da se isplate jer Mađarska, koja u julu preuzima rotirajuće predsjedavanje EU, možda neće željeti da joj pitanje ukrajinskog pristupanja zasijeni šestomjesečno predsjedvanje, rekao je jedan diplomata.

Fokus Mađarske je na pregovaračkom okviru

Kako je dodao, početak zvaničnih pregovora (sa Ukrajinom) u junu omogućio bi Mađarskoj da se koncenše na druge prioritete predsjedavanja.

Portparol mađarskog stalnog predstavnika u EU rekao je za Politiko da je fokus njegove zemlje na pregovaračkom okviru.

"Prvi korak je da se tu pronađe konsensus", rekao je dodajući da bi bilo "preuranjeno" govoriti o datumima za međuvladinu konferenciju za početak pregovora o članstvu.

Problem bi mogla da pravi i Holandija, čija je nova vladajuća koalicija u velikoj mjeri protiv proširenja. Tu bi međutim pozitivno moglo da djeluje vrijeme jer, prema izvorima upućenim u koalicione pregovore u Hagu, nova vlada možda neće profunkcionisati do 25. juna.