Svijet

HAG TRAŽI NALOGE ZA HAPŠENJE LIDERA IZRAELA I HAMASA! Na spisku tužioca zbog ratnih zločina premijer Netanjahu

Autor Milica Mrvaljević Izvor Kurir

Karin Kan, glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda u Hagu, zatražio je izdavanje naloga za hapšenje lidera Izraela i Hamasa.

Izvor: Profimedia

AP prenosi da je među njima i izraelski premijer Benjamin Netanjahu.

Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda Karim Kan podnio je zahtjev za izdavanje naloga za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanjahua i ministra odbrane Joava Galanta, kao i lidera Hamasa zbog ratnih zločina, prenosi Rojters.

Kan je kazao da postoje razumni osnovi da se vjeruje da Netanjahu i lider Hamasa Jahja Sinvar snose krivičnu odgovornost za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti najmanje od 7. oktobra 2023.

On je za CNN izjavio i da je optužbe protiv vođe Al Kasem Brigada Mohameda Dijaba Ibrahima al Masrija i političkog lidera Hamasa Ismaila Haijea uključuju "istrebljenje, ubistva, silovanja i seksualno zlostavljanje u pritvoru".

Optužbe protiv Netanjahua i Galanta uključuju "izazivanje istrebljenja, izazivanje glad kado metoda rata, ukljujučujući uskraćivanje zaliha humanitarne pomoći, namjerno gađanje civila u sukobu", kazao je Kan.

Izvor: AP Christophe Ena

Navodi se da Kan varuje da su Netajahu, njegov ministar odbrane Joav Galant i trojica vođa Hamasa odgovorni za ratme zločine i zločine protoiv čovječnosti počinjene u Pojasu Gaze i Izraelu.