Svijet

UŽIVO IRAN: Hamas, Huti i Hezbolah tuguju za "VELIKIM BRATOM" Raisijem, oglasio se i PUTIN

Autor Milica Mrvaljević Izvor Kurir

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi (63) stradao je u helikopterskoj nesreći koja se u nedjelju dogodila u pokrajini na granici s Azerbejdžanom.

Izvor: screenshot Telegram/Sputnik Srbija, AP/Yan Yan/Xinhua, EPA/Ali Hamed Irna News Agency

To je utvrđeno nakon jednodnevne potrage danas je utvrđeno da su osim šefa države poginuli i šef diplomatije Hosein Amir-Abdolahijan i još sedam ljudi u letjelici.

13.03 - Kako na pogibiju Raisija gledaju iz Amerike i Rusije

U komentaru američkog Forin polisija ističe se da se pogbija predsjednika Irana Ebrahima Raisija stvara neizvijesnost u pogledu budućnosti zemlje kao i nova previranja u regionu.

Sa druge strane, ruski stručnjak za spoljne poslova za RIA Novosti kaže da ne očekuje veće promjene u politici Teherana.

12.02 - V.d. ministar spoljnih poslova Irana diplomata koji je vodio nuklearne pregovore s Iranom

Ali Bageri Kani, iranski diplomata koji je predvodio državne delegacije tokom indirektnih pregovora sa SAD o nuklearnim pitanjima i razmjeni zavorenika, postavljen je privremeno na čelo Ministarstva spoljnih poslova nakon smrti ministra Hoseina Amir-Abdolahijana.

11.45 - Sutra sahrana predsednika Irana, ali i drugih žrtava

Iranska novinska agencija Tasnim, izvještava da će sahrana predsjednika Ebrahima Raisija biti održana sjutra u Tabrizu.

List navodi da će biti održane i sahrane za druge žrtve, pozivajući se na zvaničnike u iranskoj provinciji Istočni Azerbejdžan.

11.30 - Pogledajte kako je državna televizija potvrdila smrt predsjednika

10.56 - Kina: Si Đinping već kontaktirao iransko rukodstvo

Ministarstvo spoljnih poslova Kine saopštilo je da je predsjednik Si Đinping već stupio u kontakt s iranskim rukovodstvom kako bi im izrazio saučešće.

10.27 - Proglašena petodnevna žalost u Iranu

Iran je proglasio petodnevnu nacionalnu žalost, prenose lokalni mediji.

10.18 - Izrael sve demantovao

Izrael je saopštio da nije umiješan u pogibiju iranskog predsjednika Ebrahima Raisija u padu helikoptera u kojem je poginulo nekoliko članova njegove pratnje, dok je niz zemalja uputio saučešće.

"To nismo bili mi", rekao je zvaničnik, koji je govorio pod uslovom da ostane anoniman.

9.55 - Saučešće izjavio i Erdogan

Povodom smrti iranskog predsjednika Ebrahima Raisija svoje saučešće je izjavio i turski predsjednik redžep Tajip Erdogan koji je rekao da će Turska biti uz Iran u teškim danima.

"Želim milost Svemogućeg mom poštovanom kolegi, bratu, predsjedniku Islamske Republike Iran, gospodinu Ibrahimu Raisiju, koji je nažalost preminuo u padu helikoptera. Takođe želim milost Božiju ministru inostranih poslova Irana i drugim ljudima koji su poginuli u istom helikopteru sa preminulim gospodinom Raisijem", naveo je turski lider u izjavi na društvenoj mreži.

9.48 - U Libanu tri dana žalosti

Liban je proglasio trodnevnu žalost zbog smrti iranskog predsjednika Ebrahima Raisija, izjavio je libanski ministar spoljnih poslova Nadžib Mikati. Hezbolah sa sjedištem u Libanu – jedna od najjačih paravojnih snaga na Bliskom istoku – je vjerovatno najmoćniji nedržavni partner Irana.

9.45 - Oglasio se i Vladimir Putin

Predsjednik Rusije Vladimir Putin oglasio se nakon smrti iranskog predsjednika Ebrahima Raisija i uputio saučešće narodu Irana.

"Ovo je ogromna tragedija za iranski narod. Raisi je bio izvanredan političar koji je cio život posvetio služenju domovini", rekao je Putin.

9.42 - Bivši iranski ministar krivi SAD

Bivši ministar spoljnih poslova Mohamed Džavad Zarif rekao je da su SAD djelimično odgovorne za pad helikoptera u kojem su poginuli predsjednik Ebrahim Raisi i njegova delegacija. U televizijskom intervjuu, Zarif je kritikovao američke sankcije, tvrdeći da one sprečavaju Irance da pristupe kvalitetnoj vazduhoplovnoj opremi.

9.36 - Policija upozorila ljude da obrate pažnju šta kače na društvene mreže

Šef iranske sajber policije rekao je da se aktivnosti na mrežama pomno prate i upozorio korisnike društvenih mreža da se uzdrže od objavljivanja sadržaja koji bi mogao „isprovocirati ili poremetiti emocije javnosti“.

9.26 - Saučešća Hamasa, Hutija i Hezbolaha

Hamas, Huti i Hezbolah, militantne organizacije koje imaju podršku Irana, uputile su saučešće Teheranu u vezi sa smrću predsjednika Ebrahima Raisija.

Naše najdublje saučešće iranskog narodu i iranskom vođstvu. Iranski narod će i dalje imati vođe koje su odane svom narodu - poručio je u ime Huta njihov visoki zvaničnik Mohamed Ali al Huti.

CNN prenosi da je Mahdi al Mašat, predsjednik vlade ovih pobunjenika iz Jemena, takođe uputio saučešće povodom smrti Raisija.

Hamas je poručio da upućuje "iskreno saučešće, duboko saosjećanje i solidarnost" iranskoj vladi i "bratskom iranskom narodu".

Hezbolah, čije je sjedište u Libanu, Raisija je nazvao "velikim bratom".

9.15 - Iranska vlada: Raisi žrtvovao život za naciju

Iranska vlada prenijela je danas uvjeravanje da smrt predsjednika te države Ebrahima Raisija nakon pada helikoptera neće dovesti "ni do najmanjeg poremećaja u upravljanju" zemljom.

Predsjednik iranskog naroda, neumorni radnik... žrtvovao je svoj život za naciju - saopštila je vlada.