Svijet

"IZRAEL ĆE UDARITI O STIJENE": Zašto Netanjahua ne brine ULTIMATUM člana njegovog ratnog kabineta

Autor Anđela Vukčević Izvor Kurir

Dejvid Horovic, osnivač i direktor Tajms of Izrael, analizirao je ultimatum koji je premijer Benjamin Netanjahu dobio od Benija Ganca, člana svog ratnog kabineta, da do 8. juna mora da riješi situaciju u vezi sa ratom u Pojasu Gaze

Izvor: Kurir/ AP/Tsafrir Abayon

U autorskom tekstu Horovic je naveo upozorenje Ganca, upućeno u subotu, da će "Izrael udariti o stijene" i ocjenu člana Netanjajuove proširene vlade da su "fanatici" preuzeli upravljanje zemljom.

Navodi se da je Ganc za aktuelnog premijera naveo da je nekada bio "vođa i izraelski patriota", ali da je sada stavio lične i političke interese ispred egzistancijalnih potreba države.

Podsjeća se da je Ganc, nekadašnji načelnik Generalštaba Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) i lider stranke Nacionalno jedinstvo, koji je poslednjih godina u više navrata na izborima neuspješno pokušavao da sruši Netanjahua sa vlasti, udružio snaga sa njim u okviru ratne koalicije hitno stvorene nakon napada Hamas na jug Izraela 7. oktobra.

Horovic navodi da je istinsko jedinstvo u toj koaliciji odavno nestalo, zbog čega Ganc sada Netanjahua optužuje da nije sposoban za "činove liderstva koje bi zagarantovale pobjedu".

Obraćanje Ganca putem televizije uslijedilo je svega tri dana nakon što je Joav Galant, ministar odbrane Izraela i član Netanjahuove stranke Likud, optužio premijera za nesposobnost upravljanja sadašnjom situacijom.

To znači da su obojica Netanjahuovih kolega iz tročlanog ratnog kabineta javno poručila šefu vlade da vodi Izrael u katastrofu.

Galant je od Netanjahua zatražio da javno odbaci mogućnost dugoročne izraelske civilne ili vojne uprave u Pojasu Gaze, koje traže ultradesničarski članovi vladajuće koalicije, dok Ganc javno iznio premijeru šest strateških ciljeva na koje treba da pristane do 8. juna ili će njegova stranka napustiti vladu.

Horovic ocjenjuje da Ganc ima veći politički uticaj od Galanta, pošto bi bez osam poslanika Nacionalnog jedinstva u Knesetu sa 120 mjesta Netanjahu spao na 64-članu parlamentarnu većinu sačinjenu od desnice, ultradesnice i ultraortodoksnog jevrejskog bloka.

Sa njima je on i pobijedio na izborima 2022, a odlazak Gancovih poslanika učinio bi to da Netanjahu postane ranjiviji na pritiske i zahteve koje iznose njegovi partneri ekstremisti.

Navodi se da bi takva vlada vjerovatno međunarodnu podršku gubila još bržim tempom nego sadašnja, a premijer bi snažnije pritiskali ključni globalni partneri Izraela, uključujući Ameriku.

Ipak, Horovic podsjeća da je Netanjahu činio ustupke ultradesnici i ultraortodoksnim Jevrejima još od kada je ova koalicija stupila na vlast, a uprkos tome što je svaka anketa od napada hamasovaca prošlog oktobra ukazivala na to da bi Ganc pobijedio na izborima ukoliko bi oni bili održani sada, on trenutno u Knesetu nema broj poslanika koji može da sruši premijerovu koaliciju sa vlasti.

Osnivač i direktor Tajms of Izrael zaključuje da će Netanjahu nastaviti da drži zemlju u šaci sve dok se ta aritmetika u parlamentu ne promijeni.

Šta Ganc traži od Netanjahua

Ovo je "šest strateških ciljeva" z ultimatuma koje ratni kabinet Izraela treba da odobri do 8. juna:

1. Vraćanje talaca kućama.

2. Rušenje Hamasove vlasti, demilitarizacija Pojasa Gaze i uspostavljanje izaelske bezbednosne kontrole nad njom.

3. Uporedo sa tim uspostaviti mehamizam međunarodne civilne uprave u Pojasu Gaze, uključujući international američke, evropske, arapske i palestinske elemente, koji će služiti kao osnova buduće alternative Hamasu i (palestinskom predsedniku Mahmudu) Abasu.

4. Povratak stanovništva u domove na sjeveru Izraela do 1. septembra i rehabilitacija zapadnog Negeva (koji leži odmah uz Pojas Gaze).

5. Napredak u normalizaciji odnosa sa Saudijskom Arabijom u okviru sveobuhvatnog procesa stvaranja savezništva sa slobodnim svetom i Zapadom protiv Irana i njegovih saveznika.

6. Usvajanje okvira za (vojnu/nacionalnu) službu u okviru koje će Izraelci služiti državi i doprineti nacionalnim naporima.