Svijet

OBRT: Gruzijska predsjednica stavila veto na kontroverzan zakon o stranim agentima

Autor Milica Mrvaljević Izvor Kurir

Vladajuća partija, Gruzijski san, ima većinu dovoljnu da nadglasa veto predsjednice, i očekuje se da će to učiniti u narednim danima.

Izvor: Giorgi ARJEVANIDZE / AFP / Profimedia

Gruzijska predsjednica Salome Zurabišvili stavila je danas veto na takozvani "ruski zakon o stranim agentima" usmjeren na medije i nevladine organizacije, koji je izazvao višenedjeljne masovne proteste u toj zemlji.

Zakon zahtjeva od medija i nevladinih organizacija da se registruju kao „strani agenti“ ukoliko „ostvaruju interese strane sile“, odnosno ako primaju više od 20 odsto svojih sredstava iz inostranstva.

Zurabišvili, koja je sve više u sukobu sa vladajućom partijom Gruzije, rekla je danas da je zakon u suprotnosti sa ustavom Gruzije i „svim evropskim standardima“ i dodala da se „mora ukinuti“, prenosi Asošiejted pres.

Vladajuća partija, Gruzijski san, ima većinu dovoljnu da nadglasa veto predsjednice, i očekuje se da će to učiniti u narednim danima.

Gruzijska vlada insistira na tome da zakon ima za cilj da promoviše transparentnost i obuzda ono što smatra štetnim stranim uticajem u zemlji od 3,7 miliona stanovnika.

Kritičari zakona kažu da ovaj akt veoma liči na zakon koji Kremlj koristi da ućutka protivnike i da će ometati nastojanja Gruzije da se pridruži EU.