Svijet

BRITANSKA VOJSKA DOBILA NOVO MOĆNO ORUŽJE: Jedan metak može da zaustavi čitav roj BESPILOTNIH LETILICA (VIDEO)

Autor Marija Milošević Izvor Kurir

Britanska vojska uvodi u upotrebu novo radiotalasno oružje koje može uništiti čitave rojeve bespilotnih letilica jednim udarom!

WOJTEK RADWANSKI / AFP / PROFIMEDIA
Izvor: Kurir/ WOJTEK RADWANSKI / AFP / PROFIMEDIA

Radiofrekvencijski usmjereno energetsko oružje (RFDEW) emituje razorne radiotalase koji prže elektroniku vozila i dronova. Ima domet od kilometar i po i može se koristiti sa kopna i vode, ali i iz vazduha! Britanski portal Telegraf piše da jedan "metak" košta tek desetak euro centi. Naredni korak je da se poveća domet novog oružanog sistema.

To je posljednja najava nove vojne opreme koju britansko ministarstvo odbrane planira da uvede u upotrebu nakon što je premijer Riši Sunak obećao da će povećati britansku odbrambenu potrošnju na 2,5 posto BDP-a do 2030. godine.

Telegraf je objavio i da će marinci dobiti šest višenamjenskih brodova za podršku (MRSS) kao dio novih 75 milijardi funti izdvajanja za odbranu. Posade brodova će moći da lansiraju dronove i koriste lasersko oružje kao što je takozvana Zmajeva vatra koja je nedavno predstavljena.

Izvori iz ministarstva kažu da je nova tehnologija isplativa alternativa tradicionalnim projektilima. Može da se montira na različite prevozne platforme i vozila, a koristi mobilni izvor energije za proizvodnju impulsa radiofrekventne energije koji može da se ispali na jednu metu ili da se proširiti da pogodi niz ciljeva.

Visok nivo automatizacije znači da sistemom može da upravlja jedna osoba.

Novi sistem biće podvrgnut opsežnim testiranjima koja će sprovesti britanska vojska tokom leta dok odrambeni izvori sugerišu da bi mogao da se koristi za zaštitu i odbranu ključnih resursa i baza u Velikoj Britaniji.

Rat u Ukrajini pokazao nam je važnost raspoređivanja sistema bez posade i da moramo biti u stanju da se odbranimo od njih - navodi šef nabavke odbrambene opreme Džejms Kertlidž.